Internationale wedstrijden

Golden Globe Race: alleen op de oceaan

07:44

Na alle hectiek van de start en een maandenlange voorbereiding, zeilen de deelnemers van de Golden Globe Race eindelijk moederziel alleen over de grote oceaan. Al kort na de start vallen de eerste zeilers uit. De koplopers zijn ambitieus, achterop doen de zeilers het rustig aan. Hoe vergaat het de moedige zeilers nu ze eindelijk los zijn? En voldoet hun nieuw gevonden solitaire bestaan aan de verwachtingen?

Zuidelijke Oceaan

(c) Nick Jaffe /PPL/GGR

Nog elf boten varen er onder de vlag van de Golden Globe Race. De eerste gevechten met de Doldrums zijn al lang weer achter de rug en een lang en lastig stuk richting Kaap de Goede Hoop ligt voor de boeg. Zonder weerberichten is het extra lastig; de zeilers hebben geen idee waar wind zit en waar niet, waar hij uit de goede richting komt en waar niet. Als er andere scheepvaart in de buurt is, kunnen de deelnemers een positie en weerbericht opvragen, maar hoe verder zuid, hoe minder boten. De barometer is dan ook onmisbaar aan boord. Maar ooit zakt die barometer, want stormen zijn onvermijdelijk in de Zuidelijke Oceaan. Hoe verder zuid, hoe korter je rondje, maar hoe kouder het wordt en hoe groter de kans is dat je een ijsberg tegen zult komen. Er is zelfs een maximum ingesteld door de organisatie: de zeilers mogen niet zuidelijker varen dan de 42e breedtegraad.

Waar ben ik?

Niet alleen zijn de zeilcondities in de ‘Roaring Fourties’ niet te vergelijken met die op de Atlantische Oceaan. Als het dichtbewolkt is, heb je niks aan je sextant. Vele malen per dag zijn de schippers bezig met de vraag ‘waar ben ik?’. Tot nu toe zijn er geen significante navigatiefouten geweest en kruipen de boten langzaam verder naar het zuiden. Bij de eerste media-afgifte bleek dat de radiorichtingzoekers nog uitstekend hun werk deden. Een aantal schippers geeft zelfs aan dat het met de sextant alleen lastig was geweest om de eilanden te vinden.

Lees verder in Zeilen 09/2018

Benieuwd naar de rest van het verhaal over de Golden Globe Race? En wil je weten welke zeilers er deelnemen aan de race? Je leest het in Zeilen 09/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

 

Omslagfoto: LOZHKIN MAXIM-GGR-PPL
Tekst: Riemer Witteveen

Tags: Last modified: 23 april 2021
Sluiten