Eerste etappe Globe 40 groot succes

Frans Budel en Ysbrand Endt op de tweede plaats

17:30

Sec Hayai start in Tangiers

Na een tocht van zo’n 2000 mijl, kwamen de zes overgebleven Class 40’s maandag aan op het eiland Mindelo in Kaapverdië. De zevende deelnemer, solozeiler Éric Grosclaude, moest zich terugtrekken uit de race wegens schade die hij opliep tijdens een aanvaring met de boot Whisky Jack.

Nederlanders Ysbrand Endt en Frans Budel wisten tijdens de race in de baai van Tanger de leiding te pakken, maar moesten de eerste plek weggeven aan het Japanse team Milai. De rest van de tocht naar Kaapverdië bleven ze op de tweede plek, om uiteindelijk als tweede te finishen. De mannen hebben nog zeven etappes om te proberen hun achterstand goed te maken.

Afscheid in Tanger

Goede start

Met de 44-voets Sec Hayai (2007) zeilt Ysbrand Endt double-handed met eigenaar Frans Budel, die de boot overnam van zijn vader Nico. Samen zeilden ze zowat alle wedstrijden die binnen bereik en in het klassement liggen, zoals de Rolex Fastnet en de Transat Jaques Vabre (TJV).

Bij de TJV werden de heren 36ste werden van de 45 boten. Maar, zegt van Endt: “De Globe 40 is een heel andere race. Daar doen de allernieuwste schepen niet aan mee, omdat ze niet geschikt zijn om negen maanden rond de wereld te zeilen. Daarvoor zijn ze veel te spartaans ingericht. Tijdens deze race maken we een realistische kans om hoog te eindigen, en daar gaan we ook voor. Los daarvan is negen maanden rond de wereld racen natuurlijk helemaal geweldig.”

De eerste etappe is ze in ieder geval goed afgegaan. De volgende etappe, van Mindelo naar Mauritius, gaat op 17 juli van start.

Omslagfoto: Jean-Marie Liot

Tags: , , , Last modified: 6 juli 2022