Golden Globe Race

Zeiljacht geborgen, nieuwe uitvaller en een tropische storm

Dit was week 3 van de Golden Globe Race 2022

17:35

Zeiljacht geborgen

Er werd aan het eind van de tweede en het begin van de derde raceweek al druk over gespeculeerd: de naderende orkaan voor de kust van Afrika. Deze zou tussen 22 en 24 september de koers van de koplopers van de vloot kruisen, dus de race-organisatie hield de situatie nauwlettend in de gaten. Verschillende weermodellen lieten echter wisselende ontwikkelingen in de loop van de week zien, dus er bleef veel onzeker. Ondertussen werd Spirit, het zeiljacht van Guy DeBoer, geborgen, en telde de race jammer genoeg alweer een derde uitvaller. Een verslag van wederom een hectische week in de Golden Globe Race.

Frustrerende windstilte

In de vloot zelf was de situatie qua wind aan het begin van de week nog rustig. Te rustig voor zeilers eigenlijk. Voor het hele veld was dat natuurlijk vervelend, maar vooral de achtervolgers, die zich zo graag bij de rest van het veld wilden voegen, lagen al dobberend te balen van de situatie. Elliott Smith merkte daarbij gefrustreerd op dat hij zwemmend sneller in Lanzarote zou zijn dan zeilend. Eenmaal bij Lanzarote aangekomen profiteerde Smith van de windstilte door daar al ankerend wat slaap in te halen. Zo heeft zo’n windstilte toch nog een klein voordeel. De kopgroep en het midden van de vloot had inmiddels wel weer wind in de zeilen en begon gestaag progressie richting het zuiden te maken. Simon Curwen had de leiding nog steeds stevig in handen, op de hielen gezeten door Abhilash Tomy, Pat Lawless en Tapio Lehtinen.

Elliott Smith bij het drop off punt
Elliott Smith gaat voor anker na het media drop off punt. Foto: GGR / Nora Havel

In de achtervolging

Kirsten Neuschäfer leek na haar teleurstellende 6e positie bij het media drop off punt gebrand op een paar plekken winst. Nu was ze na het uitvallen van Guy DeBoer natuurlijk automatisch een plekje opgeschoven, maar dat zal ongetwijfeld niet de manier zijn waarop ze dat had willen doen. Haar keuze om eerst verder naar het westen te zeilen om zo meer wind op te kunnen pakken, leek niet per se voor de hand liggend, maar bleek goed uit te pakken. Met opnieuw de koppositie in de middengroep kon ze nu haar pijlen richten op het viertal heren in de kopgroep.

Helemaal achteraan in de wedstrijd waren Arnaud Gaist en Damien Guillou nog steeds keihard aan het vechten om terug te keren bij de rest van de vloot. Na dagen van dobberen en wachten op wind werd ook hun geduld beloond en bereikten ze eindelijk het media drop off punt. Guillou was zo gedreven om door te racen dat hij zichzelf amper tijd gunde om te stoppen om met de organisatie te praten. Zijn spinnaker ging zo laat mogelijk naar beneden, om hem ook zo snel mogelijk weer te hijsen. De Fransman had inmiddels Mark Sinclair en Arnaud Gaist achter zich gelaten.

Damien Guillou strijkt en hijst zijn spinnaker zo snel mogelijk
Damien Guillou bij het media drop off punt. Foto: GGR / Nora Havel

Tropische storm

De gevreesde orkaan voor de kust van Senegal was inmiddels afgezwakt tot een tropische storm. Deze nam nog wel toe in kracht, maar zou niet verder groeien dan een lokaal lagedrukgebied. Desondanks kreeg vrijwel de hele vloot te maken met heftige omstandigheden, maar liep niemand gelukkig noemenswaardige schade op. Simon Curwen en Tapio Lehtinen hadden hun koers al verlegd naar het westen om dit weersysteem te omzeilen en te kunnen profiteren van de sterke noordenwind. De rest van de vloot koos ervoor de storm te vermijden door zo dicht mogelijk bij de kust van Afrika te blijven.

Curwen en Lehtinen hebben zo de kans gekregen een flink gat met de rest van het veld te slaan, terwijl achter hun de kaarten opnieuw leken te worden geschud. Abhilash Tomy verloor bijvoorbeeld 50 mijl door zijn keuze om meer naar het oosten te zeilen. Kirsten Neuschäfer klom daardoor juist weer een plekje in het klassement en zeilt op dit moment op een knappe vierde positie, een krappe 50 mijl achter Pat Lawless.

Simon Curwell
Simon Curwen heeft de leiding nog altijd stevig in handen. Foto: Josh Marr

Derde uitvaller

Maar de echt verrassende ontwikkelingen vonden plaats achterin het veld. Want na een opvallende en indrukwekkende Golden Globe Race 2018 besloot Mark Sinclair dat het in deze editie bij het media drop off punt op Lanzarote genoeg geweest was. Ondanks dat hij zijn vorige GGR nog maar net had afgerond en nog een behoorlijke kluslijst had af te werken voor hij aan deze editie kon beginnen, was Sinclair toch in staat te starten met de 2022 editie. Hij had echter berekend dat hij, om bij de trouwerij van zijn zoon te kunnen zijn, een week voor moest liggen op zijn schema uit 2018.

Jammer genoeg lag hij in deze race al dusdanig achter op schema dat hij twee weken goed zou moeten maken om op tijd in Kaapstad te zijn. Sinclair zou naar eigen zeggen ook te laat bij het media drop off punt in Hobart (Australië) zijn. Daarnaast miste hij zijn familie (die hij al een jaar niet gezien had), wilde hij als gezegd absoluut bij de bruiloft van zijn zoon zijn en had hij zelf een aantal kleine gezondheidsproblemen die hij in Frankrijk niet had kunnen oplossen. Ook Coconut had een paar kleine mankementjes die in zware omstandigheden grotere gevolgen zouden kunnen hebben. Alles bij elkaar genomen vond Sinclair dat zijn 2022 editie op Lanzarote eindigt.

Mark Sinclair komt aan op Lanzarote
De aankomst van Captain Coconut, Mark Sinclair, op Lanzarote. Foto: GGR / Aida Ogr.

Nasleep van een brandje

Ertan Beskardes kampte ondertussen met de nasleep van een kleine brand die hij in de eerste week na de start aan boord had. Hierdoor bleef hij elektronicaproblemen houden, en dat was inmiddels dusdanig geworden dat hij serieus aan het overwegen was om in Sao Pedro een haven binnen te varen om te kijken of hij de problemen daar kon verhelpen. Daarmee zou hij niet langer mee mogen dingen om de winst van de Golden Globe Race, maar verder meedoen in de zogenaamde Chichester Class. Gelukkig heeft Beskardes bij nader inzien toch besloten het probleem tijdens het varen op te lossen en ‘gewoon’ door te zeilen naar Kaapstad.

Guy DeBoer’s zeiljacht geborgen

Te midden van dit alles werd er op het strand van Fuerteventura gestart met de berging van Guy DeBoer’s Spirit. Het jacht is inmiddels zonder verdere ecologische schade geborgen en is onderweg naar Lanzarote. Gelukkig kan het jacht na een aantal herstelwerkzaamheden weer te water. Maar wat waarschijnlijk iedereen zou willen weten is hoe dit ongeluk plaats heeft kunnen vinden. Zoals in de vorige update vermeld waren de omstandigheden prima.

DeBoer vertelde zelf in een gesprek met de organisatie op Soundcloud dat hij wellicht een verkeerde keuze maakte door Fuerteventura ten oosten te passeren. Na meer dan dertig uur wakker te zijn geweest om het media drop off punt te halen, ging het mis toen hij even binnen ging zitten om bij te komen. Van vermoeidheid is DeBoer toen vrijwel meteen in slaap gevallen. Alhoewel hij ruim boven het eiland langs koerste, draaide de windvaanstuurinrichting Spirit naar bakboord toen de wind wegviel. De slapende DeBoer had deze koersverandering pas in de gaten toen zijn jacht op de rotsen liep. Zelf noemde hij de hele situatie een fout van hem als schipper waar hij een hoge prijs voor betaalt.

zeiljacht geborgen
De berging van Spirit. Foto: Mara Noka / Laerke

Vooruitblik week 4: de Doldrums

Alle deelnemers in de race hebben Lanzarote en daarmee het eerste media drop off punt inmiddels achter zich gelaten. Damien Guillou heeft aansluiting gevonden bij de middengroep in de vloot. Jammer genoeg waait het daar amper en lijken de deelnemers verwikkeld in een ware dobbercompetitie. Simon Curwen en Tapio Lehtinen liggen nog steeds overtuigend op kop, maar ook zij gaan, met het binnen zeilen van de beruchte Doldrums, een windluwe zone tegemoet. Hopelijk zijn er de komende week geen nieuwe uitvallers in de Golden Globe Race!

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de livetracker van de organisatie.

Omslagfoto: Felix Montenegro Pujales / Osvaldo Martinez

Tags: Last modified: 26 september 2022
Sluiten