Golden Globe Race

Zeiljacht op de rotsen in Golden Globe Race

Een update van week 2

13:50

Guy DeBoer's zeiljacht op de rotsen van Fuerteventura

De hele week werd er al vol spanning naar uitgekeken: het eerste media drop off punt van de Golden Globe Race op Lanzarote. Na de ietwat onrustige eerste week, waarin er al een eerste uitvaller te melden was en een van de koplopers, Damien Guillou, terug naar Les Sables d’Olonne moest voor een spoedreparatie, was de vloot voor de kust van Portugal weer redelijk in elkaar geschoven. Met Guillou nog op tijd weer in de race leek de rust weer een beetje teruggekeerd. Tot het zeiljacht van Guy DeBoer vrijdagmorgen op de rotsen van Fuerteventura liep.

Rustig begin tweede week

De vloot voer eigenlijk relatief rustig de tweede week van de Golden Globe Race in. Alleen Elliott Smith kreeg nog even de schrik van zijn leven toen er ineens twee orka’s naar zijn boot zwommen. De Golf van Biskaje begint inmiddels berucht te worden om de vele orka-interacties die daar plaatsvinden, maar gelukkig lieten ze Smith verder met rust.

Met de Golf van Biskaje achter de rug was het voor de koplopers nog 900 mijl naar het eerste media drop off punt. Damien Guillou had inmiddels de achtervolging ingezet en lag 175 mijl achter de laatste in de vloot, Arnaud Gaist.

Tapio Lehtinen had zich ondertussen definitief bij de kopgroep gevoegd. Kirsten Neuschäfer, Elliott Smith en Ian Herbert Jones zeilden meer ten westen van de vloot. Het lagedruksysteem dat de deelnemers een week eerder nog voornamelijk tegenwerkte bracht nu een noordenwind met zich mee waarvan eigenlijk iedereen kon profiteren. Alleen Ertan Beskardes kreeg in 40 knopen wind en slecht zicht problemen met het rolsysteem van zijn kotterfok.

Spannende strijd in de kopgroep

Later in de week draaide de wind meer naar het westen, waardoor de snelheid van bijna de gehele vloot omhoog schoot. Voorin werd het enorm spannend want de top drie (Simon Curwen, Tapio Lehtinen en Pat Lawless) lagen heel dicht bij elkaar. Het was zelfs een ware strijd om de koppositie waar Lehtinen en Curwen binnen twee mijl van elkaar voeren.

Alleen dichterbij de kust bleven de omstandigheden heftig. Mark Sinclair, die er eerder voor koos om vlakbij de kust de blijven zeilen, kreeg het daar zwaar te verduren. Damien Guillou bleef met een indrukwekkende inhaalslag bezig, ondanks de steeds wisselende, technische omstandigheden rond La Coruna. Die inhaalslag stagneerde in de loop van de week echter wel, maar gelukkig is de race nog lang niet ten einde.

Eerste media drop off punt

Het was niet verwonderlijk dat de kopgroep (Simon Curwen, Tapio Lehtinen, Pat Lawless en Abhilash Tomy) hun voorsprong vast wist te houden en het media drop off punt als eerst bereikte. Het viertal werd echter op de hielen gezeten door Guy DeBoer en Kirsten Neuschäfer. Die laatste baalde er ontzettend van dat ze net buiten de top vijf het drop off punt bereikte. Abhilash Tomy bekende tijdens zijn korte praatje met de organisatie in de afgelopen tien dagen erg last te hebben gehad van PTSS. Na de start van de race kwamen alle traumatische gebeurtenissen uit de vorige Golden Globe Race weer boven. Voor Tomy kwamen deze symptomen totaal onverwacht en waren zo ernstig dat hij amper kon eten.

Simon Curwen op eerste positie
Simon Curwen’s boot Clara. Foto: Josh Marr
Abhilash Tomy bij het media drop off punt
Abhilash Tomy tijdens een interview bij het media drop off punt op Lanzarote. Foto: GGR2022 / Aïda Valceanu

Voor DeBoer was het nog wel even spannend of hij veilig bij het media drop off punt aan zou komen. In de aanloop naar Lanzarote was hij namelijk maar net ontsnapt aan een aanvaring met een vissersboot. DeBoer ontdekte de vissersboot per toeval toen hij naar buiten keek omdat hij een raar geluid hoorde. Het alarm van zijn AIS raakte in de eerste week beschadigd, waardoor dat niet is afgegaan toen DeBoer de vissersboot naderde. Waarom de vissersboot zijn AIS transponder niet zag of hem via VHF opriep is niet duidelijk.

Guy DeBoer onderweg naar Lanzarote
Guy DeBoer’s Spirit miste maar net een vissersboot onderweg naar Lanzarote. Foto: Ocean Frontiers OGR/ GGR/CG580/Pic suppliers

Zeiljacht op de rotsen

Jammer genoeg bleef het daar voor DeBoer niet bij. Nadat hij het media drop off punt gepasseerd was, liep zijn zeiljacht Spirit, een Tashiba 36, op 50 meter van het strand van Fuerteventura op de rotsen. Nota bene Kirsten Neuschäfer gaf DeBoer’s mayday vrijdagnacht door aan de organisatie. Rond 04:24 uur lokale tijd bleek Spirit onder een helling van 45 graden op de rotsen te liggen. De branding bleef over de boot spoelen, waardoor het voor DeBoer lastig was om van boord te gaan.

Spirit werd door de golven steeds verder over de rotsen richting het strand geduwd. Niet veel later kon DeBoer door de lokale reddingsbrigade van boord gehaald worden. Hij is gelukkig in orde en ondergebracht in een hotel. Om te voorkomen dat er brandstof en olie uit Spirit gaat lekken, hebben de lokale autoriteiten de boot vast leeggepompt. Omdat de romp verder onbeschadigd lijkt, zal spoedig worden begonnen met het bergen van het jacht. Naar alle waarschijnlijkheid zal Spirit weer over de rotsen (gelukkig geen kwetsbaar koraal) teruggesleept worden. Omdat Spirit een dikke polyester romp heeft, zal ze dat volgens DeBoer aan moeten kunnen.

Guy DeBoer's zeiljacht op de rotsen
De locatie van de gestrande Guy DeBoer. Foto: GGR2022
Guy DeBoer's zeiljacht op de rotsen
De romp van Spirit is gelukkig nog helemaal intact. Foto: GGR2022 / Alex Craig

Het is tot op heden nog compleet onduidelijk hoe dit ongeluk heeft kunnen gebeuren. DeBoer heeft daar zelf nog geen verklaring voor gegeven, maar omstandigheden waren alles behalve slecht. De zee was rustig, het waaide niet hard en het jacht is niet op drift geraakt. Het zicht was goed, dus vuurtorens en andere navigatielichten waren prima zichtbaar. DeBoer had verder beschikking over alle toegestane navigatiemethoden waarmee hij zijn locatie kon bepalen.

Vooruitblik week 3: naderende orkaan

Aan het eind van de week wordt een orkaan verwacht die de koplopers in de vloot waarschijnlijk kruist. De organisatie houdt de situatie nauwlettend in de gaten, dus dit belooft een spannende week te worden!

Deze orkaan gaat mogelijk voor heftige omstandigheden zorgen deze week. Foto: GGR2022

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de livetracker van de organisatie.

Omslagfoto: GGR2022 / Alex Craig

Tags: Last modified: 20 september 2022
Sluiten