Golden Globe Race

De race naar de finish is begonnen!

Een overzicht van week 25 in de Golden Globe Race

12:14

Eindsprint in de Golden Globe Race

Al sinds Kirsten Neuschäfer hem in de Stille Oceaan voorbij ging, liet Abhilash Tomy weten dat hij zich pas op de Atlantische Oceaan weer op racen zou richten. Met het trauma uit de editie van 2018 vers in zijn geheugen, lichamelijke klachten in deze editie als gevolg daarvan en twee knockdowns in een storm was Tomy bezig met heel blijven. Eerst veilig met Bayanat voorbij Kaap Hoorn, en dan komt het klassement later wel weer was het voornemen. Nadat zowel Tomy als Neuschäfer in week 24 Kaap Hoorn rondde, kon de strijd om de eerste plek dan eindelijk losbarsten. Of is die strijd al gestreden?

Eindsprint in de Golden Globe Race?

Neuschäfer lag aan het begin van week 24 zo’n 600 mijl voor op Tomy. Dat betekent, met destijds nog een grove 6000 mijl te gaan, dat de Indiase zeiler een dagelijkse afstand moet halen die 10% meer is dan zijn Zuid-Afrikaanse concullega. En dat kan, met Tomy’s snellere Rustler, nog wel eens een spannende strijd opleveren. Vooral als Tomy in hetzelfde weersysteem als Neuschäfer terecht komt, is Bayanat ten opzichte van Minnehaha in het voordeel is eerder in de race al gebleken. Helemaal nu Neuschäfer op voordewindse koersen niet langer van haar kenmerkende dubbele voorzeilen gebruik kan maken en te kampen heeft met verzwakte verstaging.

eindsprint in de Golden Globe Race
Kirsten Neuschäfer tijdens haar doorkomst in Hobart. De dubbele voorzeilen kan ze nu niet meer voeren. Foto: Don & Jane GGR…20221225

Op zijn beurt heeft de nummer twee in de Golden Globe Race al meerdere malen te maken gehad met een defect aan zijn windvaanstuurinrichting. Inmiddels zijn de reserve-onderdelen voor het besturingssysteem op, en heeft hij in week 24 zijn navigatietafel op moeten offeren om een nieuw pendulum blade te snijden. Dus ook Tomy heeft de nodige averij al opgelopen. Zijn achterstand is gedurende afgelopen week geslonken tot zo’n 500 mijl. Ervan uitgaande dat beide zeilers geen averij meer krijgen onderweg en dagelijks gemiddeld 120 mijl (132 voor Tomy) halen, duurt het nog ongeveer anderhalve maand voor Neuschäfer de finish in Les Sables d’Olonne bereikt. Zou deze Golden Globe Race dan uitdraaien op een eindsprint?

Eindsprint in de Golden Globe Race
Voor Abhilash Tomy begint de race op de Atlantische Oceaan pas echt. Foto: Abhilash Tomy /GGR2022

Battle of the Biscays

Achter de koplopers is the battle of the Biscays losgebarsten. Simon Curwen besloot het er in week 24 weer op te wagen en de achtervolging op Michael Guggenberger in te zetten. Beide schippers van een Biscay 36 hebben heftige omstandigheden in de aanloop naar Kaap Hoorn achter de rug, waarbij Curwen precies op tijd ver genoeg naar het zuiden was gezeild om het ergste deel van een front te omzeilen. Guggenberger bevond zich echter zo ver naar het zuiden dat hij zich middenin een ander lagedrukgebied terecht kwam en met behoorlijk heftige omstandigheden de Kaap rondde. Door de ruimere koers van de Oostenrijker kon Curwen tijdens de ronding 25 mijl op hem inlopen.

De nummer drie in het algemeen klassement en de koploper in Chichester Class bevinden zich inmiddels op de Atlantische Oceaan. In tegenstelling tot Neuschäfer en Tomy kunnen ze maar kort bijkomen van de ronding van Kaap Hoorn. Ten oosten van Argentinië wacht een nieuwe depressie met heftige omstandigheden. Ondanks dat beide zeilers zich in verschillende klassen bevinden, gaat het de komende weken interessant worden welke keuzes beide schippers maken en welke van de twee Biscays eerder in Frankrijk aankomt.

Hekkensluiters zetten koers naar Kaap Hoorn

Hekkensluiters in beide klasses Ian Herbert-Jones en Jeremy Bagshaw bevinden zich nog een stuk verder naar het westen: in de buurt van Point Nemo. Bagshaw ligt zo’n 700 mijl voor op Herbert-Jones en is de exclusion zone inmiddels voorbij. Als deelnemer in Chichester Class hoefde hij zich daar niet zoveel meer van aan te trekken, maar zo’n veiligheidszone is er natuurlijk niet voor niets. Vanaf nu ligt de routekeuze voor de Zuid-Afrikaanse zeiler echter volledig open tot Les Sables d’Olonne.

Herbert-Jones daarentegen kan voorlopig nog niet van die vrijheid genieten, want voor hem wacht nog minstens een week zeilen voor hij de exclusion zone voorbij is. Naar verwachting is het dan ook afgelopen met het mooie weer voor de Brit. Dat zal waarschijnlijk meer wind betekenen, maar de vraag is, zeker zo laat in het seizoen, hoeveel meer wind dat gaan zijn.

eindsprint in de Golden Globe Race?
Positie van de vloot aan het eind van week 24. Foto: GGR

Omslagfoto: GGR2022/ D&JJ

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de livetracker van de organisatie.

En vergeet ook niet onze podcast te beluisteren voor extra inzichten, analyses en informatie.

Tags: , , Last modified: 28 februari 2023
Sluiten