Golden Globe Race

Koplopers voorbij Kaap Hoorn in Golden Globe Race

Een overzicht van de gebeurtenissen in week 24

17:53

Kirsten Neuschäfer is voorbij Kaap Hoorn in de Golden Globe Race

Een mijlpaal afgelopen week, want Kirsten Neuschäfer rondde woensdag op donderdagnacht als eerste van de wedstrijdvloot in de Golden Globe Race Kaap Hoorn. De koploopster in de legendarische race is daarmee terug op de Atlantische Oceaan en kan beginnen aan het laatste deel van haar reis rond de wereld. Tussen haar en de finish in Les Sables d’Olonne liggen weliswaar nog zo’n 6000 mijl, dus ze is er nog lang niet, maar toch zal het een enorme boost geven om deze legendarische kaap te ronden. “Ik ben volledig in mijn element hier,” zo liet ze de organisatie vlak na de ronding weten.

Neuschäfer, die veel rond Antarctica en de Falkland Eilanden gereisd en gezeild heeft, kent het gebied als haar broekzak en heeft veel vrienden op de eilandengroep. En als je dan toch in de buurt bent, is het ook zo onbeleefd om zomaar door te zeilen. Toch? Voor de Zuid-Afrikaanse zeilster was het in elk geval genoeg reden om een kleine detour langs Port Stanley te maken en daar van veilige afstand naar haar vrienden te zwaaien. Het zal lastig geweest zijn om niet te kunnen stoppen, maar het gaf Neuschäfer in elk geval genoeg moraal voor haar reis naar het noorden.

Opnieuw schade aan windvaanstuurinrichting

Nummer twee in de race, Abhilash Tomy, volgde zaterdag, en kan, volgens zijn eigen strategie tenminste, de achtervolging op Neuschäfer in gaan zetten nu beide zeilers zich op de Atlantische Oceaan bevinden. Of dat nu ook al direct gaat gebeuren is nog even de vraag. Hij kampte namelijk opnieuw met een kapotte windvaanstuurinrichting en dat zorgde voor een spannende situatie halverwege de week. Nadat hij Bayanat na de twee knockdowns eerder weer een beetje op had geruimd, dacht Tomy zich eindelijk weer te kunnen focussen op het racen. Terwijl hij vrij dicht langs lagerwal richting het zuiden voer, begaf zijn pendulum blade het.

Inmiddels waren zijn reserve-onderdelen op en begon de wind steeds harder aan te trekken. Er zat voor Tomy dus niets anders op dan de hele nacht in vrij heftige omstandigheden handmatig te sturen om te voorkomen dat hij te dicht bij de Chileense kust zou komen. Gelukkig liep dat allemaal goed af en kon hij het blad van de navigatietafel opofferen om een nieuw blad voor zijn windvaanstuurinrichting van te maken. Geen nieuwe toevoeging aan de Chichester Class dus, maar het is te hopen dat deze oplossing het de rest van de race volhoudt.

Abhilash Tomy voorbij Kaap Hoorn in Golden Globe Race
Abhilash Tomy kon gelukkig zijn windvaanstuurinrichting repareren en is inmiddels ook voorbij Kaap Hoorn. Foto: Abhilash Tomy / GGR2022

Eindelijk regen

Zo’n 1000 mijl naar het oosten is Michael Guggenberger langzaam aan het inlopen op Tomy. Maar belangrijker nog, het regent. En dat betekent – eindelijk – een aanvulling van zijn drinkwatervoorraad. In totaal heeft de Oostenrijker in het lagedrukgebied, waarin hij niet alleen kon profiteren van de regen maar ook op de noordwestenwind een flinke inhaalslag kon slaan, zo’n 46 liter water aan zijn slinkende voorraad toe kunnen voegen. Inmiddels heeft Guggenberger op zijn route naar Kaap Hoorn gezelschap gekregen van Simon Curwen.

Michael Guggenberger
Michael Guggenberger eerder in de race. Foto: Martin Kadlez

De Brit, die na het repareren van zijn windvaanstuurinrichting en een eerste vertrek uit Chili een paar dagen de beschutting van een van de vele baaien langs de kust had opgezocht, waagde het er aan het eind van de week toch maar weer op. Zowel Curwen als Guggenberger naderen inmiddels Kaap Hoorn, maar hebben te maken met zware weersomstandigheden en hebben vanuit de organisatie een weerswaarschuwing gekregen.

Simon Curwen in de Golden Globe Race op weg naar Kaap Hoorn
Ook Simon Curwen is onderweg naar Kaap Hoorn. Foto: Simon Curwen / GGR2022

Eindelijk wind

Waar Guggenberger snakte naar regen, werd er achterin de vloot met smart gewacht op wind. Van Ian Herbert-Jones mocht daar ook gerust nog een buitje bij vallen, want ook hij kampt met een drinkwater te kort. Zowel hij als Jeremy Bagshaw, de hekkensluiter in Chichester Class, zeilden aan het begin van de week echter tergend langzaam richting het oosten. Herbert-Jones en Bagshaw bevinden zich nog zo’n 2500 mijl ten westen van Guggenberger. Gedurende de week werd de wind hun echter steeds gunstiger gezind, en konden beide hekkensluiters profiteren van een sterke noord-westelijke wind. Nu alleen de regen nog voor de Brit. Hopelijk bereiken beide zeilers in de loop van volgende week het einde van de exclusion zone, en kunnen ook zij zonder verdere routerestricties koers zetten naar de finish.

Jeremy Bagshaw
Jeremy Bagshaw in Hobart. Foto: DD&JJ / GGR2022
Positie top drie 22 februari
De positie van de top drie en Simon Curwen op 22 februari. Foto: GGR

Omslagfoto: Dion Robertson

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de live tracker van de organisatie.

Tags: , , Last modified: 22 februari 2023
Sluiten