Nieuws

Vijf van de zes AC75’s gepresenteerd

Nu de meeste ontwerpen zijn onthuld kunnen we een blik werpen op de verschillen tussen de boten van de teams.

16:38

De 37ste America’s Cup – in Barcelona – komt steeds dichterbij. Afgelopen weken zijn de meeste AC75’s van de zes deelnemende teams gepresenteerd. Allemaal net even anders. Alleen onderdelen als de mast, tuigage en hydrauliek zijn overal hetzelfde. De tweede versies van de AC75’s vragen om grotere foils om meer en sneller lift te genereren.

Emirates Team New Zealand

De titelverdediger presenteerde haar boot genaamd Taihoro. De naam betekent: “To move swiftly as the sea between both sky and earth. De kleuren zijn turquoise en rood met zwart en in de romp van de boot zitten heel vloeiende lijnen. Wat opvalt zijn de lange horizontale foils en het nieuwe schootsysteem voor het dubbele grootzeil. Geoff Senior, head of construction, zegt dat er 85.000 uur aan de boot is gewerkt.

Ineos Brittania

RB3 werd gepresenteerd in Barcelona. Wat meteen opvalt is een soort scheg aan de onderkant van het achterdek, die andere boten niet hebben. Sinds de vorige America’s Cup werkt het team samen met ontwerpers en engineers van de Mercedes F1 Group, wat ook de laatste twee en een half jaar voor deze boot gebeurde. De boot is zwart met wit en heeft oranje accenten. 

Luna Rossa Prada Pirelli Team

De meest stijlvolle boot is natuurlijk van de Italianen. De volledig metaalkleurige paint-job doet denken aan een ruimteschip uit Star Wars. De cockpits zitten vrij hoog en lopen naadloos over in het dek. De boot is voor het eerst getest in Cagliari, op Sardinië. Het meest opvallende zijn de geknikte foils. 

Alinghi Red Bull Racing

Het is voor de eerste keer dat de Zwiters van de partij zijn, en dat doen ze in hun BoatOne. Met veel poespas gepresenteerd in Barcelona. Het is tot nu toe de meest atypische boot met bijzondere vormen in de voorkant en aan de achterkant. Aan de voorkant schuin naar binnen en achter schuin naar buiten. Ook zit er een klein torpedo’tje aan de foils die anderen niet hebben.

NYYC American Magic

De meest recent gepresenteerde AC75 is B3 van de Amerikanen. Veel hebben we er nog niet van kunnen zien maar er is 108.000 uur aan ontworpen en 65.000 uur aan gebouwd. Op het eerste gezicht is een vrij plat bovendek te zien en wederom een Star Wars-achtige look met blauw en witte strepen.

Het wachten is op de laatste presentatie van de Fransen. Team Orient Express Racing bewaard de verrassing voor het laatst.

Foto’s: America’s Cup

Lees ook: Wedstrijdschema Amerika’s Cup 2024 bekend

Tags: , Last modified: 7 mei 2024
Sluiten