Internationale wedstrijden

Abhilash Tomy: “Mijn rug was kapot, toen kwam het ergste”

17:04

Vorige week publiceerden we Mark Slats’ heftige verhaal over de storm in de Indische Oceaan. Ook Abhilash Tomy heeft nu zijn verhaal gedaan. Lees hier het huiveringwekkende verslag van Tomy’s horrorweek.

“De Oceaan was beangstigend als de hel. Het was zo, zo slecht. Dat aanzicht, dat was iets wat ik nog nooit in mijn leven had gezien. Het was zo eng. Toen ik voor het eerst platsloeg werd ik van mijn voeten geblazen. Ik viel naar beneden tegen de mast en omarmde de mast. Ik werd naar de top van de mast gesmeten, Toen, een paar seconden later toen de boot weer overeind kwam, hing ik aan het topje van de mast.” Tomy viel uit de mast, maar zijn hand zat vast in een touw. “Mijn horloge zat vast. Ik hing aan één hand. Ik voelde dat mijn pols zou breken. Toen knapte het horlogebandje en viel ik hard neer op de giek.” Dit gebeurde tijdens de eerste van de vier keer dat Tomy platsloeg.

Er was overal schuim. Elke millimeter water was aan flarden geblazen door windstoten met orkaankracht.

Abhilash Tomy, schipper van Thuriya

Niks werkte

(c) Australian Maritime Safety Authority – AMSA

Tomy kreeg waarschuwingen voor windstoten tot 55 knopen en golven van 10 meter hoog. Tomy: “Maar dit was echt anders. De wind was meer dan 80 knopen en er waren golven van 14 meter hoog. De staat van de zee was zo slecht dat elke centimeter water wit was. Er was overal schuim. Elke millimeter water was aan flarden geblazen door windstoten met orkaankracht. Ik moest elk zeil van de boot af halen. De wind was zo krachtig dat ik de boot niet kon besturen. Ik probeerde alle bekende trucjes. Niks werkte. De storm liet de boot geen enkele kant op gaan. De boot voer haaks op de wind en ik kon niet met de wind meevaren om de impact te verminderen. Het was iets dat ik nooit eerder in mijn leven heb gezien.”

Abhilash Tomy met zijn barometer uit de kroeg in Falmouth.

Complete chaos

De zakkende barometer gaf aan dat het ergste er nog aan zat te komen. “De dag ervoor las ik 1020 millibar. Hij zakte naar 970. Dat is 50 millimeter verschil. Een cycloon was zich aan het vormen op zee en ik zat er midden in.” De tweede keer dat Tomy platsloeg brak de giek van de bezaan. De boot was een complete chaos. “Het gasfornuis was losgekomen en hing nog aan de gasslang. Gas lekte in de boot. Ik kon op een of andere manier het fornuis terugplaatsen en de gastoevoer afsluiten. Ik had dit nog maar net gedaan en ik kon ruiken dat er diesel de boot in lekte, naast de motor. Ik kon dat onmogelijk repareren.

360 graden

(c) Indian Navy

Tomy begon de boot op te ruimen en probeerde de noodzakelijke elektronica en veiligheidsmiddelen te redden. Toen gebeurde het: “Mijn rug was kapot. Ik sprak al mijn kracht aan en probeerde te lopen. Ik was eerst wat wiebelig en viel steeds. Ik dacht bij mezelf ‘laat ik eerst even liggen en wat rust pakken.’ Toen kwam het ergste voor Thuriya: een 360-graden rol waardoor de boot haar mast verloor. Alles vloog door de kajuit. Ik kon stukken van de mast tegen het dek horen slaan.” Tomy kroop naar de benodigde communicatieapparatuur, smeet het in zijn kooi en kroop er met onwaarschijnlijk veel pijn achteraan. Hij stuurde de organisatie van de Golden Globe Race een bericht met zijn positie.

Hebben we toestemming om aan boord te komen? Ik antwoordde: Alsjeblieft, kom binnen

Abhilash Tomy, schipper van Thuriya

Tomy in zijn bed, zoals hij er waarschijnlijk ook bij lag tijdens de storm.
(c) Nick Jaffe/GGR

EPIRB

De organisatie belde Tomy via de satelliettelefoon en vroeg hem zijn EPIRB te activeren. “Ik controleerde wat ik allemaal in de kooi had gesmeten. EPIRB lag er niet bij. De volgende dag kon ik me vrijwel niet bewegen. Ik draaide me om en viel met opzet uit de kooi. Ik kroop een paar voet richting de EPIRB, activeerde deze en kroop terug naar de kooi. Ik dacht aan niks tijdens deze 70 uur. Dat heb ik mijzelf door de jaren heen aangeleerd. Nadenken kan tot problemen leiden. Ik probeerde de hele tijd uit te vogelen wat ik hierna moest doen. Toen de redders aan boord stapten kon ik hun stemmen niet horen. Ze schreeuwden. Eindelijk kon ik horen wat een van hen zei: ‘hebben we toestemming om aan boord te komen’? Ik antwoordde: ‘Alsjeblieft, kom binnen’.”

Gezond worden, en dan…

Abhilash Tomy op krukken (via de Indian Navy)

“Ik ben erg van slag dat ik uit de race lig.” Zei Tomy. Maar hij lijkt niet uit het veld te slaan: “Ik heb vandaag een paar meter op krukken gelopen. De eerste prioriteit is om weer gezond te worden.” En de tweede? “Weer gaan zeilen…”

Meer lezen?

Tekst via www.hindustantimes.com
Omslagfoto: (c) Australian Maritime Safety Authority – AMSA

Tags: , Last modified: 23 april 2021
Sluiten