Wedstrijden

Competitie zonder barrières op de Oosterschelde

Interessant voor de beginnende of incidentele wedstrijdzeiler

17:15

Het Deltaweekend is geen onbekend evenement op de kalender. Dit jaar vinden de competities van vrijdag 23 juni t/m zondag 25 juni plaats. Voor deze 51e editie dient de Colijnsplaat als thuisbasis. Zoals vanouds staat het Deltaweekend open voor de diverse wedstrijdklassen, IRC, ORC, ook double handed, de Rond- en Platbodemklassen en verschillende eenheidsklassen. Dit jaar richt het Deltaweekend zich niet alleen op de ervaren wedstrijdzeilers, maar het evenement staat ook uitdrukkelijk open voor de beginnende of incidentele wedstrijdzeiler.

Wil jij ook wedstrijdzeilen maar heb je nog geen ervaring? Lees dan onze Handleiding Wedstrijdzeilen voor beginners. De handleiding behandelt in vijf afleveringen de belangrijkste onderdelen van het wedstrijdzeilen!

Klik hier om deel 1 (Starten voor beginners) te lezen
En hier om deel 2 (Een slim kruisrak varen) te lezen
En hier om deel 3 (Ruimte!) te lezen
En hier om deel 4 (Omhoog dat ding) te lezen
En hier om deel 5 (De wedstrijd winnen) te lezen

Het wedstrijdvaren in de officiële klassen is gebonden aan tal van regels en procedures. Fanatieke wedstrijdzeilers weten daar alles van. Ze doen en laten er veel voor, ze kennen elkaar en hebben een eigen jargon met specifieke terminologie. Bepaalde groepen zeilers staan daar een beetje buiten, die gaat een weekendje zeilen vanuit de thuishaven en maakt in de zomer een mooie toertocht door Nederland of op zee. De schipper beschikt vaak niet over een meetbrief, heeft geen specifieke zeilgarderobe gericht op het wedstrijdzeilen en de crew bestaat uit enthousiaste familieleden of vrienden als incidentele opstappers.
Deelnemen aan wedstrijden is voor deze categorie zeilers niet altijd het eerste waar ze aan denken. Misschien worden ze afgeschrikt door de op het eerste gezicht ingewikkelde inschrijfprocedures of wedstrijdregels. Als je nooit een wedstrijd hebt gevaren, heb je misschien wat angst voor het gedrang bij de start of weet je niet precies welke voorrangregels gelden in specifieke situaties zoals bij het ronden van een boei. De Deltaweekend-organisatie wil dit soort onnodige barrières wegnemen en zo het deelnemersveld verbreden.

Deltaweekend Cruiser Cup voor iedereen

Om te beginnen gaat het Deltaweekend, voor iedereen die niet in een officiële klasse vaart, de zogeheten Deltaweekend Cruiser Cup instellen. Daar kun je terecht als je misschien nog nooit een wedstrijd hebt gevaren. In feite zijn dat de boten die in de volksmond de ‘ongemeten’ boten worden genoemd. Het Deltaweekend heeft besloten voor deze categorie vanaf nu de term ‘Cruiser’ te hanteren. De deelnemers in deze categorie beschikken weliswaar niet over een officiële meetbrief, maar de kenmerken van hun boot en uitrusting worden wel degelijk meegenomen bij het vaststellen van de rating (handicap) van de wedstrijduitslag. Deze deelnemers hebben eigen banen, indelingen en prijzen.

Uiteindelijk is het uitgangspunt dat wedstrijdveld wordt verbreed zonder concessie te doen aan de kwaliteit van de wedstrijden in de officiële wedstrijdklassen. En last but not least, natuurlijk hoort hier een gezellig walprogramma bij zodat de lol in het wedstrijdzeilen ook op de wal kan worden voortgezet.

Ben je enthousiast geworden? Klik dan hier voor meer informatie.

Omslagfoto: © Deltaweekend

Tags: Last modified: 12 april 2023
Sluiten