Wedstrijden

Een impressie van de 51e editie van het Deltaweekend

Zonovergoten, gematigde wind en een uitstekende sfeer.

14:13

Fotocredits: Ineke Insta

Het Deltaweekend is een grootschalig meerdaags zeilevenement in de Zeeuwse deltawateren. Er wordt deelgenomen in de officiële wedstrijdklassen ORC en IRC, de Rond- en Platbodem klassen B&C en diverse eenheidsklassen. Voor zeilers die niet over een meetbrief beschikken of niet in de wedstrijdklassen kunnen of willen meedoen (bijvoorbeeld door een tekort aan bemanning) heeft het Deltaweekend een aparte Cruiser Cup Klasse ingesteld. Daarin wordt de handicap vastgesteld op basis van SW rating of de in België populaire CR rating. Het Deltaweekend beslaat een lang weekend en was oorspronkelijk een hele week.

Er wordt gevaren op de Oosterschelde, waar de getijdestromen en zandbanken een bijzondere ervaring vormen voor zeilers die dit niet gewend zijn. Toch is het voor de beginnende wedstrijdzeiler goed te doen, de Oosterschelde is relatief beschut en de wedstrijden worden professioneel begeleid. Het Deltaweekend staat daarnaast bekend als een uiterst gezellig evenement. Na afloop is er altijd een uitstekend verzorgd walprogramma. Er wordt afwisselend vanuit de haven van Zierikzee en Colijnsplaat gevaren. Dit jaar was van 23 tot en met 25 juni Colijnsplaat op Noord-Beveland de uitvalshaven. De wedstrijden waren zonovergoten met gematigde wind en een uitstekende sfeer.

fotocredits: Ineke Ista

De boeier Mientje uit 1912 is een bijzondere verschijning

In het mooie deelnemersveld van de R&P is ze een opvallende verschijning. Deze boeier uit 1912 is slechts acht meter lang en wordt door de eigenaarsfamilie Vermeulen uit Dussen sinds 1967 vertroeteld. Boeiers werden (en worden soms nog) voor vermogende families als jacht gebouwd. Dat is goed te zien aan de rijkdom van de afwerking, met prachtig houtsnijwerk en vergulde versieringen. Mientje, zo genoemd naar de vrouw van haar tweede eigenaar, komt goed mee in haar klasse, maar voor de familie is behoud belangrijker dan winnen. Geregeld gaat de boot naar de werf in Heeg voor herstelwerkzaamheden en lakbeurten. Na twee dagen staat ze toch eervol op een gedeelde zesde plaats: een mooi resultaat voor deze kranige oude dame.

De boeier Mientje uit 1912 is een bijzondere verschijning op het water.
Fotocredits: Ineke Ista, Fotografiista

Prachtige velden met eenheidsklassen

Weer aan de start dit jaar: zes MaxFun25’s. Deze 4-persoonssportboten komen op de trailer naar Colijnsplaat, waar ze met een grote kraan (voor slechts € 30) in en uit het water worden gehesen. Op één na, komen ze van de Randstedelijke plassen en het Deltaweekend biedt hen een uitstekende gelegenheid om ervaring op te doen op zout, stromend water. Deze wedstrijden bieden een mooi spektakel: er wordt op het scherp van de snede gezeild en hier wordt nog wel eens geprotesteerd. Door de jaren heen heeft het Deltaweekend telkens weer prachtige velden met eenheidsklassen te gast gehad: FD’s, Draken, J-22, Kwarttonners, Solings, Klassiekers, en zelfs Swan-45’s! Vaak het gevolg van toevallige omstandigheden, maar altijd een verrijking van dit oudste en grootste zeilevent in de Zeeuwse Delta.

Eenheidsklassen zoals de MaxFun25 komen graag naar het Deltaweekend om te strijden op stromend water.
Foto: Ineke Ista, Fotografiista

Van de boerderij naar de boot

Deelnemer Jan loopt wat verloren rond op een leeg Deltaweekend-terrein. Alle deelnemers zijn al het water op. Hij moest ’s morgens op zijn boerderij nog aardappelen laden en miste zo de ochtendraces. Nu zoekt hij een lift naar de boot die hij mee bemant, maar alle RIBs zitten al op het water. “Kom maar mee, dan brengen wij je wel met de motorboot,” zeggen we; zo hebben we ook een verzetje. Op het water blijkt dat de races op twee ver uit elkaar gelegen delen van de Oosterschelde worden beslecht. Het is een perfect wedstrijd-zaterdagje: stralende zon, genoeg wind, kracht drie tot vier en mooie banen. Voor de wind komen de ORC-1 en -2 in een wolk van spinakers op de finish bij de mosselkotter ZZ6 afgestormd; wij houden veilige afstand. Na de finish varen we rustig naar de zeilboot, die ons al tegemoetkomt, beiden met stootwillen uit. We onderschatten de onderlinge snelheid, dus het vraagt van Jan een moedige sprong, maar zijn meissie zit aan boord en dan kan deze atleet alles. Dat blijkt ook uit de resultaten, die voor de middagwedstrijden 30% beter zijn dan die van ’s ochtends.

Deelnemer Jan is na gedane arbeid op de boerderij net overgestapt op zijn boot.
Foto: Stan Wulffaert, Deltaweekend

De Jetty, een juweel

De Jetty is er ook weer: een prachtige verschijning op het water. De in 1913 in Zeeuws-Vlaanderen gebouwde Hoogaars is al sinds eind 20e eeuw in bezit van een stichting, die ze voor het zeilen en het onderhoud in handen van een groep enthousiaste jonge mannen geeft. Ze kennen elkaar uit hun tijd als zeilschool-instructeurs. Op deze eerste (vrij)dag van het Deltaweekend konden alleen Remco, Kees, Arthur en Justin zich vrijmaken. Het is meteen ook hun eerste wedstrijddag van dit seizoen. Er neemt een mooi veld van 12 ronde en platbodems deel, waaronder enkele sterke concurrenten. De Jetty staat in al die 110 jaar bekend als een van de snelste Hoogaarzen, maar vandaag kwam dat er – mede door de kleine bemanning – nog niet helemaal uit. Dat mag de pret bij de nabespreking in de kuip niet drukken, evenmin als bij de borrel, de BBQ en het feestje op de kant.

De Jetty in haar element op de Zeeuwse wateren.
Foto: Ineke Ista, Fotografiista

Concert at Sea in Colijn

Zaterdagavond kun je bij de steigerborrel met haringhappen over de hoofden lopen. Na de dagprijsuitreiking wordt het prima verzorgd buffet geopend en komt iedereen in korte tijd aan zijn trekken. Rond half tien stemt de band de instrumenten en de kelen. Onder de naam Bad Hair Day waren ze tot zeven jaar geleden wereldberoemd in Zeeland. Na deze lange stop is dit het eerste optreden in een nieuwe bezetting met maar liefst twee vocalisten. Het moet gezegd worden: ze spelen het tentdak van zijn stokken en brengen volop ambiance op het havenplateau. Terwijl achter hun de late avondzon over de schitterende Oosterschelde de Zeelandbrug in een prachtige avondgloed zet, genieten we hier van ons eigen, exclusieve Concert at Sea.

Altijd een gezellig walprogramma, dit jaar met een live band.
Foto: Stan Wulffaert, Deltaweekend

Afscheid van de voorzitter

Na acht jaar neemt het Deltaweekend afscheid van voorzitter Willem Johannesma. Met zijn bestuursleden is hij een aantal grote uitdagingen aangegaan, waarvan de moeilijkste de twee jaar uitstel door Covid was. Anno 2023 leeft het Deltaweekend als in de voorgaande 50 jaar: een laagdrempelig zeilevenement met serieuze wedstrijden en hopen gezelligheid. Het aantal deelnemers stijgt weer, maar daar kunnen gerust nog enkele tientallen boten bij, in eenheidsklassen, als ORC/IRC-deelnemers, met de Ronde of Platbodems, of in de Cruiser Cup. De opvolging in het bestuur is verzekerd, en Willem kan vanaf nu weer zelf wedstrijden gaan zeilen. Zo sluit dit afscheid drie dagen Zalig Zeilen in Zeeland op de glinsterende Oosterschelde feestelijk af.

Tekst: Deltaweekend, Leo Baartmans.
Nadere informatie: Stan Wulffaert, 06-11 640 565 , pers@deltaweekend.nl

Afscheid van de voorzitter Willem Johannesma.
Foto: Ineke Ista, Fotografiista
Tags: Last modified: 3 juli 2023
Sluiten