Wedstrijden

Allianz Regatta: thuiswedstrijd zorgt voor groot Nederlands succes

Zeilen sprak met 49erFX-zeiler Odile over de winst

14:17

wk zeilen

De Nederlandse zeilers en surfers hebben goede zaken gedaan op het water voor Almere en Lelystad. Tijdens de Hempel World Cup pakte Team Allianz pakte vijf keer goud, twee keer zilver en één keer brons. Bart Lambriex en Floris van de Werken waren de voorlaatste dag al zeker van het goud in de 49er- klasse. Nacra47-zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer wonnen de medalrace en pakken ook de overwinning in eigen land. Het nieuwbakken en veelbelovende 49erFX,-duo Odile van Aanholt en Annette Duetz moesten nog hard werken in hun medalrace om hun Belgische concurrenten van zich af te houden. En dat lukte. Zeilen sprak met Odile.

Voor het eerst sinds 36 jaar werd de Allianz Regatta niet voor Medemblik gezeild, maar voor Almere. De Hempel World Cup Series vonden plaats van 29 mei tot 5 juni. De thuiswedstrijden hebben voor veel succes gezorgd onder de Nederlandse zeilers. Een mooie start van de samenwerking tussen Odile en Annette.

Jullie varen nog maar kort samen en winnen meteen de twee wedstrijden waar jullie aan meedoen. De volgende keer weer?
“Tijdens de eerste race op Palma de Mallorca waren we officieel gezien nog geen team,” zegt 49erFX-zeiler Odile. “Toen zaten we nog in de fase van ‘uitproberen’. Toch ging het daar meteen al heel goed. Voordat de medal race gevaren moest worden, hadden we al gewonnen. Half april zijn we samen rond de tafel gegaan en hebben we besloten om er voor te gaan. De Hempel World Cup tijdens de Allianz Regatta was onze eerste wedstrijd als team. We hebben zelf het idee dat er nog veel beter kan. Ondanks dat zitten we nu toch al bij de top en dat vinden we een heel goede uitgangspositie. Ons doel voor het volgende evenement is natuurlijk om weer te winnen. Toch is het moeilijk om steeds de beste te zijn. Je kunt niet altijd ‘aan’ staan. We hebben onze pijlen gericht op het WK in september. Alles wat we nu doen is ter voorbereidingen op dat piekevenement. We zijn allebei heel enthousiast en kijken ook uit naar de Spelen in 2024. We hebben nog iets meer dan twee jaar te gaan. Die tijdsdruk is best fijn, want daardoor ligt het tempo redelijk hoog. We blijven dingen leren tot we in Parijs ons entree maken.”

Is het voor jullie fijn om op Nederlandse vaarwater de strijd met internationale zeilers aan te gaan?
“Annette en ik kijken heel blij terug op afgelopen weekend. En ook opgelucht. In eigen land varen zorgt toch voor wat meer druk. Er kijken veel familie en vrienden en ook verder heeft iedereen het meer door. Ook media zoals de NOS. Ik vind het wel heel leuk om in Nederland te varen. Zeker op een meer als het Markermeer. We hadden hier nog nooit gevaren, maar de omstandigheden lijken een beetje als die op het IJsselmeer. Ik denk dat het voor zeilers afkomstig uit andere landen best uitdagend is om onder dit soort condities te varen. Op grote zeeën heb je te maken met langere golven en minder draaiingen van de wind.”

Hadden jullie verwacht dat jullie met goud huiswaarts zouden keren?
“Eigenlijk niet helemaal, want Annette begon op dag één met een flinke buikgriep waardoor ze zich hartstikke ziek voelde. We hebben onszelf ook de vraag gesteld of we überhaupt wel moesten gaan racen. Gelukkig voelde Annette zich net aan goed genoeg om er toch voor te gaan. Annettes toestand was voor ons een mooi moment om te ervaren hoe we als nieuw team met dit soort situaties omgaan. Wij zijn een goede match. Het klikt op het water en op de kant en zitten zo goed als altijd op een lijn. We weten ook goed waar nog wel wat valt te halen. Bijvoorbeeld als het heel druk is met boten en we snel een beslissing moeten maken. Dan wil er weleens verwarring ontstaan. We blijven trainen en wedstrijden varen en zo ervaring op doen. We hebben er alle vertrouwen in dat het helemaal goedkomt.”

De Allianz Regatta werd voor het eerst voor Almere gevaren in plaats van Medemblik. Hoe is dat jullie dat bevallen?
“Het was een nieuwe plek, dus dat is altijd even wennen. Elk water heeft zijn uitdagingen en vergt snel denkwerk. We zijn heel blij dat er zo’n evenement met status in Nederland blijft. Een stopover van The Ocean Race en het Jeugd WK in Scheveningen, het is mooi dat dat soort evenementen allemaal hier worden gehuisvest. Ik denk dat het zeilen best goed gaat in Nederland. We komen steeds meer onder de aandacht en ik hoop dat we daarmee anderen kunnen inspireren. Van jong tot oud. Iedereen moet eigenlijk zelf ervaren hoe heerlijk het is om op het water te zijn. Annette en ik genieten ook nog elke dag van het buitenzijn samen met de golven en de wind.”

De wind- en kitesurfers kwamen, of moesten eigenlijk, in actie voor Lelystad en dat was ook niet onverdienstelijk. Kitefoiler Annelous Lammerts won het goud bij de vrouwen in een zeer spannende medalrace. Tegen de tijd dat de windfoilers aan de beurt waren had de regen de wind verdreven. Huig-Jan Tak neemt het windfoil goud mee naar huis zonder in actie te komen.

Klik hier om alle uitslagen te bekijken.

Omslagfoto en foto: © Sailing Energy / Hempel World Cup Series Allianz Regatta

Tags: Last modified: 8 juni 2022
Sluiten