Nieuws

Watersportfestival Dutch Water Week barst bijna los

Kom zeilen, wingfoilen, windsurfen, kanoën en nog veel meer!

14:36

Op zaterdag 27 mei begint de tweede editie van de Dutch Water Week. Hoewel de week gebouwd is rondom de Allianz Regatta, waarin de wereldtop vanuit Almere in de Olympische klassen strijdt, is er voor de gewone zeiler ook van alles te doen. Rond Amsterdam, Muiden, Lelystad en Almere bieden verschillende organisaties vele zomerse watersportactiviteiten aan. Zo kun je in vijf fantastische klassen eenmansboten zeilen, catamaranzeilen, wingfoilen, windsurfen, de eerste meters maken in een optimist en allerlei andere watersporten proberen!

Dutch Water Week

Instappen in een eenmansboot

Altijd al in een Finn, Solo, Contender, ILCA of OK-jol willen zeilen? Grijp je kans tijdens de instapdagen van WV Randmeer! Op zaterdag 3 en zondag 4 juni kun je de verschillende eenmansboten bij de vereniging in Biddinghuizen gratis uitproberen. De enige voorwaarde om mee te doen is dat je kunt zwemmen en enige ervaring hebt in eenmansboten. Als je de Contender wilt uitproberen moet je daarnaast ook wat ervaring hebben met in een trapeze staan. Er zal voor de veiligheid een rib rondvaren.

De organisatie geeft je graag aanwijzingen, tips en uitleg over de verschillende boten. Zwemvesten, douches en omkleedruimtes zijn aanwezig. Aanmelden voor deze unieke dagen kan via de website van de vereniging.

Catamaranzeilen vanuit Marina Muiderzand

Als je liever een keer wilt catamaranzeilen, kun je tijdens de hele Dutch Water Week op alle dagen een clinic catamaranzeilen volgen vanaf Marina Muiderzand. Voor €29,50 ga je met je eigen instructeur anderhalf uur het water op en leer je de eerste kneepjes van het catamaranzeilen. Meedoen kan vanaf elf jaar, meer informatie en het aanmeldformulier vind je hier.

Optimistzeilen en zwemvierdaagse

Van zaterdag 27 mei tot en met maandag 29 mei kunnen kinderen gratis hun eerste meters maken in een optimist met Optimist On Tour, bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het enige wat je nodig hebt, is zwemdiploma A. Het weekend erna, op vrijdag 2 juni en zaterdag 3 juni, is Optimist on Tour de hele dag te vinden op Forteiland Pampus in het Markermeer.

Ben je liever ín het water dan op het water bezig? Dan kun je meedoen aan de zwemvierdaagse! Vanaf vrijdag 26 mei wordt voor jong en oud een zwemvierdaagse georganiseerd bij het Marineterrein. Zwem mee in de ochtendsessie vanaf 10.00 uur of de middagsessie vanaf 16.00 uur en kies je eigen afstand, van 250 meter tot een kilometer. Deelname kost €12,50 voor de gehele vierdaagse, voor kinderen onder de zestien jaar maar €10,00.

Wingfoilen en windsurfen

Je hebt ze misschien wel voorbij zien schieten op het Markermeer: surfers die met hun armen aan een vlieger lijken te hangen en foilend over het water scheren. Hoe doen ze dat toch? Probeer het gave wingfoilen zelf op zaterdag 3 juni met een introductieles van Sail-Today bij Marina Muiderzand, tegen 50% korting.

Klinkt windfoilen nog iets te uitdagend? Op 3 juni kun je ook een windsurfles boeken bij Sail-Today. Maak je eerste meters op een windsurfplank of leer de fijne kneepjes van de professionele instructeurs. De les van anderhalf uur kost voor kinderen tot 14 jaar slechts €7,50, oudere kinderen en volwassenen betalen €15,00. Als je het windsurfen liever over laat aan de profs, kun je die op 27 en 28 mei bewonderen vanaf het Bataviastrand in Lelystad tijdens het NK Windsurfen. Dan is namelijk de eerste wedstrijd in een serie van drie voor het officiële Nationaal Kampioenschap Foiling.

Watersportdag: alle sporten op één dag

Als je catamaranzeilen, zeilen en windsurfen allemaal op één dag uitproberen en ook nog wilt kennismaken met kitesurfen en suppen, dan kun je als kind meedoen aan de Sail-Today Watersportdag. Kinderen van 7 tot en met 14 jaar kunnen zich op deze dag uitleven en alle coole watersporten op één dag proberen. Voor €29,50 ben je de hele dag op het water en krijg je een wetsuit, lunch en tussendoortjes en professionele instructeurs. Aanmelden voor de Watersportdag kan hier.

Kanoën en parakano

Wie een keer een watersport wil proberen zonder zeil, kan gaan kanoën tijdens de Dutch Water Week. Op donderdag 1 juni organiseert Kano Amsterdam Noord een cursus in de Noorder IJ-plas, de dag erna een tocht door de Amsterdamse grachten. Meer informatie vind je hier.

Indien je een lichamelijke beperking hebt, kun je parakanoën bij KV Viking in Amsterdam-Noord. Op vrijdag 2 juni om 14.00 uur organiseert de kanovereniging een clinic Parakano. Deelname aan de clinic is gratis, meer informatie vind je hier.

Suppen in Amsterdam en Almere

Een andere leuke zomerse watersport, is suppen. Zaterdag 27 mei kan iedereen van 18 jaar of ouder op een SUP door de Amsterdamse grachten om zwerfafval te verzamelen. Clean Up on Tour organiseert de trip, die om 10.00 start vanaf het Marineterrein in Amsterdam, naast het Scheepvaartmuseum. Inschrijven is gratis en kan via deze link.

Wil je liever een langere afstand suppen zonder onderweg afval te rapen? Ga dan mee met een van de toertochten van vijf of twintig kilometer. Meedoen kan op zaterdag, zondag en maandag en kost €15 als je een eigen SUP hebt, voor €10 meer kun je een SUP huren. Inschrijven kan hier.

Ook in Almere kun je suppen tijdens de Dutch Water Week: op zaterdag 4 juni worden er proeflessen georganiseerd voor jong en oud. In anderhalf uur leert Sail-Today iedereen de basistechnieken van het suppen vanuit Marina Muiderzand. Leuk om met het hele gezin te doen! Een les kost slechts €5 voor kinderen en €10 voor volwassenen. Aanmelden en een tijd reserveren kan hier.

Het complete overzicht met alle evenementen en activiteiten tijdens de Dutch Water Week vind je op de website van de organisatie. Er is nog veel meer te beleven!

Afbeeldingen: (c) Dutch Water Week

Tags: , Last modified: 18 mei 2023
Sluiten