Nederlandse wedstrijden

Nederland wint vier keer goud bij Allianz Regatta

Mediterraanse sferen op het Markermeer

13:05

Het waren prachtige zeildagen afgelopen weekend: goede wind én zonnig weer. Perfecte condities voor de laatste wedstrijden van de olympische klassen tijdens de Allianz Regatta. Je waande je met alle professionele zeilers bijna op de Middellandse Zee in plaats van op het Markermeer. De Nederlandse zeilers waren goed in vorm en wonnen vier keer goud tijdens de wereldbekerwedstrijd.

Nederland meeste goud

In totaal streden 280 zeilers uit 44 verschillende landen vanuit Lelystad en Almere om de winst in de zes verschillende klassen. De zeilers van Team Allianz behaalden vier gouden medailles. Tweevoudige wereldkampioenen Bart Lambriex en Floris van de Werken behaalden overtuigend goud in de 49er, met maar liefst twee keer minder punten dan de nummer twee.

Lambriex over de laatste wedstrijddag: “De wind was een beetje zoals op de eerste racedag, redelijk stabiel, wat ons goed uitkomt. We voelden ons snel genoeg en hadden een aantal goede starts.”

Bart Lambriex en Floris van de Werken © SAILING ENERGY

Ook Maxime Jonker won in de ILCA 6-klasse met veruit de minste punten. Mirthe Akkerman eindigde op een mooie derde plaats, ondanks het missen van de eerste racedag. Duko Bos won goud in de ILCA 7.

Bij het windfoilen eindigden Luuc Vanopzeeland en Huig-Jan Tak zelfs de eerste én tweede plaats. Van Opzeeland was erg blij met de winst: “Mooi om het zo af te sluiten. Zo’n laatste dag is megabelangrijk en het is mooi dat het goed uitpakt. Iedereen is hier een goede tegenstander en het veld dat meedoet is van niveau. Huig is goed, Kir (Kiran Badloe, red.) is goed, de Polen zijn top. Uiteindelijk wil je toch van iedereen winnen.”

Alleen in de spectaculaire kitefoil-klassen eindigden Franse zeilers op de eerste plaats: Jessie Kampman bij de dames en Axel Mazella bij de heren. In de damesklasse won Annelous Lammerts wel zilver.

Nederland goud Allianz Regatta
Maxime Jonker © SAILING ENERGY

Te weinig deelnemers

Helaas waren er niet genoeg aanmeldingen om de andere klassen te laten varen; de 49erFX, waarin onder andere Annete Duetz en Odile van Aanholt zeilen, werd afgelast. Ook de windfoil-klasse voor de vrouwen en jeugd en de Nacra 17-klasse hadden te weinig deelnemers. De ILCA 6, de laserklasse voor de vrouwen, zeilde wel, maar telde slechts 16 deelnemers. De 49ers waren wel ruim vertegenwoordigd met 32 boten, net als de kitefoil-klasse voor zowel dames (24 deelnemers) als heren (54).

Omslagfoto: © SAILING ENERGY

Tags: , Last modified: 7 juni 2023
Sluiten