Actueel

Britse bommenwerper uit WOII wordt geborgen uit het Markermeer

08:38

De bergingsactie van de Britse Short Stirling bommenwerper BK716, van het 218e Squadron Royal Air Force, is vanaf maandag 31 augustus bezig. Defensie denkt dat de berging ongeveer vier tot vijf weken zal duren. Eind 2008 werd het vliegtuigwrak, ongeveer vier kilometer ten oosten van Marken en  circa drie à vier kilometer ten noordwesten van het Blocq van Kuffeler, door de redders van KNRM station Marken gevonden. Hoogst waarschijnlijk bevinden de stoffelijke resten van de zeven bemanningsleden zich nog in het wrak.

Twaalf jaar na de vondst van de Short Stirling bommenwerper wordt de bergingsactie pas in werking gezet. De berging maakt deel uit van het ‘Nationaal programma berging vliegtuigwrakken’. Tijdens het werk zal pas blijken of het vermiste toestel echt is gevonden, bijvoorbeeld doordat een onderdeel met daarop een serienummer wordt aangetroffen. Omdat er mogelijk nog munitie aan boord is, wordt de bodem rondom de bommenwerper eerst met een gps-gestuurde graafmachine afgegraven.

Vermoedelijk ligt hier bommenwerper BK716,

Laatste rustplaats

Nabestaanden van de bemanningsleden hebben gevraagd om de stoffelijke resten van hun familieleden te bergen om ze een laatste rustplaats te kunnen geven. Het college van burgemeester en wethouders en de Almeerse gemeenteraad steunen dit. “De bemanningsleden hebben de ultieme prijs betaald, zodat wij ook vandaag de dag nog in vrijheid kunnen leven. Bovendien kunnen de nabestaanden zo waardig afscheid nemen van hun overleden dierbaren.”

5.500 vliegtuigen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen ruim 5.500 vliegtuigen in Nederland verloren. Daarvan liggen nog veel resten op de Nederlandse bodem. Uit recent onderzoek blijkt dat er waarschijnlijk op dertig tot vijftig plaatsen in Nederland nog stoffelijke resten van bemanningsleden aanwezig zijn. Het Nationaal programma berging vliegtuigwrakken helpt gemeenten met geld en advies.

Omslagfoto: whatsthatpicture/CC BY-SA 2.0

 

Tags: , , , , , , Last modified: 1 september 2020
Sluiten