Nieuws

Solozeiler Philippe Benoiton overlijdt tijdens Cap Martinique

Midden in de nacht overboord

08:01

Solozeiler Philippe Benoiton overlijdt
© Jean-Marie LIOT / Cap Martinique

Solozeiler Philippe Benoiton overleed op 17 april tijdens de Cap Martinique. Om nog onduidelijk redenen sloeg de zeiler nabij Kaap Finisterre ’s nachts overboord. De hulpdiensten vonden tien uur na zijn vermissing zijn lichaam in het water. De 63-jarige Benoiton was een ervaren wedstrijdzeiler. Hij laat vrouw en kinderen na.

Geen contact

In de nacht van 16 op 17 april kon de wedstrijdleiding vanaf 03.00 uur geen contact meer leggen met Benoiton, zo meldt de organisatie in een bericht. Daarop schakelde de wedstrijdleiding het MRCC (Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum) van Finisterre in, in een poging contact te krijgen met het jacht via de marifoon, wat ook niet lukte. Racedirecteur François Seruzier merkte daarna dat het jacht halverwege de nacht slechts zeer langzaam voortgang boekte, voordat het om 05.49 uur Franse tijd zelfs omkeerde.

Zoektocht

Op verzoek van de wedstrijdleiding voeren deelnemers Yann Gindre en Michel Foucart naar de laatste positie van Benoiton. Toen ze om 07.40 uur ter plaatse kwamen, konden ze echter geen contact maken met de schipper. Vanwege de weersomstandigheden – twintig knopen wind en golven van ongeveer twee meter – was aan boord klimmen ook niet mogelijk. De Spaanse kustwacht zette vervolgens een reddingsoperatie vanuit de lucht op touw. Eenmaal op locatie constateerden de reddingswerkers dat er niemand aan boord was. De zoektocht naar Benoiton werd vanuit de lucht voortgezet en vroeg in de middag werd zijn lichaam in het water gevonden en geborgen.

De oorzaak van het ongeval wordt nog onderzocht. De Spaanse reddingsdiensten meldden eerder dat ze de boot vonden met een draaiende motor en een kapotte helmstok.

Niet voor profs

Samen met de overige deelnemers van de Cap Martinique had Benoiton op zondag 14 april losgegooid in La Trinité-sur-Mer in Bretagne voor de oversteek naar Fort-de-France in Martinique. Aan de trans-Atlantische zeilwedstrijd voor amateurzeilers doen honderd shorthanded zeilers mee. Om mee te mogen doen moeten de deelnemers aan strenge kwalificatie- en veiligheidseisen voldoen.

Last modified: 24 april 2024
Sluiten