Nieuws

KNRM-redders in de schijnwerpers

De foto's hangen op 'harthoogte'

10:05

Altijd al willen weten wie de helden op zee zijn die mens en dier in nood redden? Bezoek dan de fototentoonstelling ‘Redders op zee’ in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Ter ere van het 200 jaar bestaan van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) worden deze helden vanaf vrijdag 23 februari t/m zondag 6 oktober in de spotlights gezet.

‘Redders op zee toont’ nieuwe foto’s van de Nederlandse fotografen Jeroen Hofman en Robin de Puy. Het idee voor de fotografie is ontstaan uit de gezamenlijke wens om voor het jubileum meer te maken dan alleen een historisch overzicht. Ze wilden een levendig beeld creëren van het heden, geworteld in een rijk verleden en met een blik naar de toekomst. Fotograaf Hofman, die al twee keer in zijn carrière de Zilveren Camera won, heeft de kuststations van de KNRM vastgelegd vanaf bovenaanzicht en kiest voor kleur. De Puy heeft de redders op een persoonlijke manier gefotografeerd, zonder hun reddingsuitrusting. Het gezicht van de redder, zonder feloranje afleiding, maar wel aan de kust; de plek die hun thuis is. Deze beelden zijn zwart-wit afgedrukt, zoals een shot van de eerste vrouwelijke redder van de KNRM die je helemaal onderaan het artikel terugziet.

Jeroen Hofman tijdens het maken van een foto van KNRM Blaricum. © Alain Dikken

Foto’s op ‘harthoogte’

Tim Bisschop, een Vlaamse vormgever met een voorliefde voor portret- en close-upfotografie, verzorgt de grafische vormgeving. Jasper van Goor ontwierp de tentoonstelling, waarin hij de kenmerkende oranje-blauwe kleuren laat terugkomen. Hofman en De Puy krijgen ieder een eigen zaal, waar de foto’s op groot formaat op ‘harthoogte’ worden getoond, zodat ze dichter bij de kijkers komen. Deze serie dient als een jubileumgeschenk voor de KNRM en is tot stand gekomen met steun van de VriendenLoterij.

Bewonder de vlootschouw

Op zaterdag 25 mei zullen 28 KNRM-schepen aanmeren bij Het Scheepvaartmuseum, waaronder zowel historische als moderne reddingboten. Bezoekers kunnen de vloot van dichtbij bekijken tijdens een ronde over de museumsteigers. Die dag zullen er ook speciale activiteiten voor kinderen worden georganiseerd. Toegang is gratis op vertoon van een geldig museumkaartje, KNRM-donateurs, VriendenLoterij-deelnemers en kids t/m 12 jaar hebben ook gratis toegang op deze dag.

Absoluut noemenswaardig is de foto van Corrie van der Haven-Eikelenboom (1936). Zij was de allereerste vrouwelijke ‘redder’ van de KNRM. In 1972 meldde zij zich bij Burghsluis, het huidige reddingstation Neeltje Jans. Jarenlang was zij de enige vrouwelijke redder in het land, anno 2024 kent het varende team van de KNRM 25 vrouwen. 

Zie ook: Stef Bos en FLEUR brengen zingend een eerbetoon aan KNRM-redders

Omslagfoto: © Ralf van Vegten

Tags: , Last modified: 8 februari 2024
Sluiten