Nieuws

19de Spa Regatta: nog altijd ruimte voor verbeteringen

Morgen start in Medemblik de 19de Spa Regatta. Een wedstrijdserie voor olympische klassen, die zeilers uit alle hoeken van de wereld aantrekt. In dit pre-olympische jaar is de Spa Regatta een van de cruciale evenementen in de selectiestrijd voor Athene 2004. Om die reden is er geen plaats voor noviteiten; vernieuwende wedstrijdonderdelen waar de Spa Regatta patent op heeft. Toch ziet organisator Henri van der Aat na 18 jaar nog ruimte voor verbeteringen.

09:14

Organisator Henri van der Aat
Van der Aat: “Het contact met de deelnemers moet veel beter. We moeten als organisatie meer de steiger op. Praten met zeilers. Horen wat er leeft. Meer informatie geven ook, meer uitleg. Het moet veel transparanter worden. Je moet je bericht niet alleen met een vlag aangeven, maar ook op papier zetten en het omroepen. Het tracking en tracing systeem dat we nu gebruiken, helpt bij het maken van analyses. Ook dat geeft meer duidelijkheid. Los van het pluspunt dat het publiek de races op internet kan volgen.”

“Kijk, als er een veld een verkeerde boei rondt, dan kan je zeggen ‘die zeilers doen het verkeerd’. Maar je kunt ook stellen dat je als organisatie niet duidelijk bent geweest. Als je fouten maakt, geef ze dan maar toe.” “Waar ik groot voorstander van ben, is het standaardiseren van procedures. Met een eenduidige gedragslijn voorkom je dat wedstrijdcomite’s het wedstrijdverloop kunnen beïnvloeden met hun eigen methode. We doen op de Spa Regatta bijvoorbeeld geen general recalls, het terugroepen van een heel startveld als er meerdere boten te vroeg over de lijn gaan. Pak die vroege starters maar individueel. Immers, degene met een goede start wordt de dupe van een general recall, temeer omdat bij de herstart de weersomstandigheden weer anders kunnen zijn. Belangrijk is dus dat we vantevoren beslissen wat we gaan doen: het tijdstip van starten, wedstrijden niet inhalen, geen afkortingen en altijd starten als het kan. Dat schept -alweer- duidelijkheid.”


Van der Aat weet waarover hij praat. Hij is grondlegger van de Spa Regatta, die hij in 1985 als bondscoach, samen met sponsordesknudige Frank van den Wall Bake opzette. Van meet af aan was de Spa Regatta toonaangevend en het evenement waar noviteiten werden gelanceerd. Een greep: een aparte vrouwenklasse, prijzengeld, boegnummers (de top 20 op de wereldranglijst is te herkennen), gele, blauwe en rode stickers die de top 3 van het klassement aangeven, korte wedstrijden, kleinere velden en een vereenvoudigde puntentelling. Overigens gingen lang niet alle experimenten van een leien dakje en Van der Aat is dikwijls bekritiseerd om zijn vernieuwingsdrang.

De status van de Spa Regatta is echter juist bepaald door het streven naar innovaties. En werd ook bevestigd; meermalen hielden de officials die op de Olympische Spelen in actie kwamen hun generale repetitie in Medemblik.

Opmerkelijk is ook de in sponsorland ongewoon lange verbintenis van de hoofdsponsor Spa met het evenement: al bijna twintig jaar.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten