Actueel

ONK op Medemblik onder perfecte weersomstandigheden gevaren

13:06

Afgelopen weekend (18 tot en met 20 september) was het zover; het was voor velen de eerste wedstrijd op de agenda. En niet zomaar een wedstrijd, het Open Nederlands Kampioenschap op Medemblik. Drie dagen zeilen, met zeventien verschillende klassen en een totaal aantal inschrijvingen van 390 boten: meer inschrijvingen dan voorgaande jaren.

De weerverwachting was veelbelovend, en heeft alles waargemaakt. Begon het evenement op vrijdag met veel wind, zo’n 11 tot 16 knopen wind uit het oosten. Ook liet de zon zich veelvuldig zien. In het weekend zakte de wind iets af naar windkracht 3-2 en draaide iets naar het noorden, en kon er nog iets meer tactisch gevaren worden. Een mooi evenement waar veel zeilers hun hart op konden halen.

Wedstrijdleiding blij met opkomst

Organisator Frans Hin is een tevreden man. “We zijn vooral heel blij dat het kan en dat we zoveel animo hebben. Zeilers zijn heel gemotiveerd om weer een wedstrijd te kunnen zeilen en dan ook nog voor de nationale titel. Ons streven was afgelopen weekend om zoveel mogelijk zeilers mee te laten doen, maar we zitten vanwege de Corona-maatregelen aan ons maximum in de meeste klassen.”

Paul Hameeteman in de Laser Radial: “Winnen is altijd leuk”

Paul Hameeteman (17) laat ook in Medemblik van zich horen. Vorige week won de man van WV Zierikzee nog de Kielerwoche. Deze talentvolle en gedreven talentploegzeiler is in 2020 een klasse apart. Met dit resultaat toont Hameeteman zich een waardig kampioen in een veld met 44 deelnemers.

Hameeteman zei: “Dit is voor het eerst dat ik ongeslagen gewonnen heb. Daar ben ik heel blij mee, echt gaaf. Eerst zou Maxime meedoen maar die viel uit met een blessure. Maar ik had er wel vertrouwen in dat het zou lukken na de trainingen afgelopen maanden. Ik heb hard doorgetraind toen Corona uitbrak. Eerst thuis alleen op de Grevelingen en later begin april ook weer met de talentploeg in Muiderzand. Ik kon ineens vijf dagen in de week trainen omdat school dicht was. Of ik druk voelde? Nee. Ik ga het water op om zo goed mogelijk te zeilen maar ben niet bezig met het feit dat ik moet winnen. Maar winnen is wel altijd leuk.”

RS Feva: Laura van den Acker en Femke van den Berg Nederlands Kampioen

Laura van den Acker (18) en Femke van den Berg (16) komen uit namens de R&ZV Gouda. Dit team was met afstand de beste in een veld met 28 deelnemers. Laure en Femke zijn nu voor het tweede jaar achter elkaar Nederlands Kampioen.

Laura vertelt: “Op het moment dat we weer mochten trainen zijn we gelijk weer begonnen met zeilen met onze coach Tijmen Beemster. Die is net als wij ook heel blij. Ook dit jaar hadden we goede tegenstanders, maar het is ons wel weer gelukt om te winnen. Ik heb een van de oudste in de klasse en moet nu ook de klasse uit vanwege mijn leeftijd. Dus dit is ook de laatste keer, want we gaan nu door als team in de 29-er.”

Nicholas Heiner ongeslagen in Finn klasse

Hij was het aan zijn stand verplicht, maar toch moet je het maar doen, alle acht wedstrijden ook winnen. De zeiler van Enkhuizer Watersportvereniging Almere (EWVA) kwam niet altijd als eerste over de startlijn of als eerste bij de bovenboei want er deden ook zeer ervaren Finn zeilers mee, zoals vader Roy, Cees Scheurwater, Peter Peet, Wietze Zetzema en nog 38 anderen. Maar uiteindelijk ging Nicholas Heiner wel alle acht wedstrijden als eerste over de finishlijn om ongeslagen gekroond te worden tot Nederlands Kampioen.

Nicholas Heiner was ook blij. “Het zou raar zijn als je niet wint. Maar je moet wel zorgen dat je slim zeilt en geen risico neemt…. en uiteindelijk moet je vertrouwen op je snelheid. Maar een foutje of te vroeg starten, en je kan het helemaal teruggooien. Ja, dit is de eerste keer dat ik ongeslagen heb gewonnen. Je neemt ook geen risico omdat je weet dat je voor de wind deze mannen kan verslaan. Aan de wind zijn de verschillen best klein, ook met veel wind. Maar de grote verschillen zitten voor de wind. Zoals Wietze (Zetzema) en Roy (Heiner) hebben me het best moeilijk gemaakt in zo een eerste kruisrak. Maar dat maakt het spelletje ook leuk en dat is ook wat ik wil.”

Yska Minks voor de zevende keer Nederlands kampioen in de Yngling

Yska Minks zeilt namens KWS Sneek samen met Jaap Molenaar en Wouter Toornstra in de Yngling klasse. Minks is een van de oud gedienden in de wedstrijdzeilsport. Minks heeft al menig titel op zak in deze driemansboot. We vroegen Minks naar zijn ervaringen.

“Dit is volgens mij mijn 7de titel sinds 1985 ik ben ook wel de stuurman die het langste in de Yngling zit. Ja elke titel zijn we blij mee en uiteraard doe ik dat niet zelf maar met deze mannen. Samen zijn we goed voor drie titels. Dit is weer het eerste evenement sinds Corona. Ik heb geen meter gezeild. Dus we zijn heel blij dat weer kan en dan ook nog in Medemblik, prachtig wedstrijdwater en een geweldig comité. Complimenten zijn op zijn plaats.”

Team Korpershoek wint het NK Matchrace

Dirk-Jan Korpershoek won met Sebastiano Grazzi en Arianna van de Loosdrecht de finale van het Matchracen van het team van Jelle Roos. Op de derde plaats eindigde het gelegenheidsteam van Afrodite Zegers, Annemieke Bes, en Lobke Berkhout.

Korpershoek en zijn team zeilen namens de vereniging DMTRA en vertelde na afloop. “Wij staan het hoogste op de wereldranglijst matchracen. Dat maakt je wel een beetje favoriet. En we zijn als team ook het meest ervaren in deze Elliott in het matchracen. Dus dat legt wel wat druk op onze schouders. Daarom waren we heel blij dat de eerste twee dagen goed gingen. Maar dan begint vandaag alles opnieuw. In de finale zakte de wind eruit. Dus dan wordt het wel nagelbijten. Maar uiteindelijk overtuigd met 3-0 gewonnen, heel blij mee.”

De resultaten vind je hier

Beeld: Klaas Wiersma

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Last modified: 26 februari 2021
Sluiten