Internationale wedstrijden

Dubbel goud voor Nederlanders op WK 49erFX

Duetz en Van Aanholt, net als Lambriex en Van de Werken, winnen het WK in Canada

10:18

49erFX
Vier wereldkampioenen op een rij. Beeld: (c) Sailing Energy

Annette Duetz (29) en Odile van Aanholt (24) winnen goud op het WK 49erFX in Nova Scotia, Canada, op 6 september 2022. Dezelfde dag pakken ook Bart Lambriex (23) en Floris van de Werken (27) de winst bij de mannen.

“We zijn super blij want het was erg spannend tot het einde,” jubelt Van Aanholt tegen NOS. Ook Duetz benoemt de laatste race: “We zijn trots op hoe we de medal race hebben gevaren.”

De eerste dag waren er golven en veel wind. © Sailing Energy

Want een gegeven, was de gouden plak niet. Vanaf 31 augustus tot 5 september werden er races gevaren op de ruige wateren voor Halifax. Toen de medal race aanbrak, waarin alleen de beste tien boten van het klassement meededen, leken de Zweden favoriet. Echter, Team Zweden kreeg te maken met een wind shift vlak voor de start, waardoor deze slecht ging, en ze te veel risico’s namen om de Nederlanders nog in te halen. Duets en Van Aanholt eindigden in de medal race als derden, waardoor ze ruim voldoende punten hadden om de vijfendertig andere boten achter zich te laten in de telling.

Duetz en Van Aanholt zeilen sinds april 2022 samen, en het blijkt een gouden duo. Dit is hun eerste WK samen, nadat ze beiden in voorgaande jaren met andere partners ook winst hebben behaald.

Double Dutch

Ook bij de mannen ging het WK soepel. Lambriex en Van de Werken hebben hun wereldtitel 49erFX geprolongeerd. Voor de medal race begon, konden ze al niet meer ingehaald worden qua score. Eind 2021 won het duo goud op het WK in Oman. In twaalf van de vijftien races eindigden de mannen in de top tien, waarvan ze er drie wonnen en vier keer tweede werden.

Nog een Nederlands duo deed mee: Scipio Houtman en Pim van Vugt. Zij eindigden op de dertigste plaats in het klassement.

Tags: , , Last modified: 15 september 2022
Sluiten