Internationale wedstrijden

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima feliciteren wereldkampioenen

Dubbel goud voor Nederland. Dat is ook het Koninklijk Huis niet onopgemerkt gebleven...

08:58

Odile van Aanholt en Elise de Ruijter winnen het wereldkampioenschap in 49erFX in Oman. Bart Lambriex en Floris van de Werken pakken het goud voor Nederland in de 49er. Dit is de eerste keer dat Nederlandse mannen een grote prijs winnen in deze klasse. Deze fantastische prestaties zijn ook het Koninklijk Huis niet onopgemerkt gebleven…

In Oman werd het WK zeilen gehouden en daar hebben de topzeilers zich van hun beste kant laten zien. Odile van Aanholt en Elise de Ruijter vormen sinds de blessure van hun vaste zeilpartners Willemijn Offermans en Emma Siewers een gelegenheidsteam. Een team dat, in de aanloop naar dit WK, al het Europees Kampioenschap wist te winnen in Thessaloniki.

© Sailing Energy / Oman Sail

Samen met de jongens

“Was dit wat we verwacht hadden?,” vertelde Odile. “Na Europees kampioen en Aziatisch kampioen stond er iets meer druk op dan we eigenlijk gewild hadden. Maar wat heel goed ging was het proces. We waren super gefocust steeds en we hebben heel goed samengewerkt, dat was denk ik ook onze kracht dit evenement. Nog mooier dat we het samen met die Nederlandse jongens hebben gedaan. Dat is ook wel denk ik de cultuur die we hebben neergezet de afgelopen weken. Een hele positieve cultuur waarin iedereen alles kon delen. Wij zijn heel blij en wij gaan nu even genieten van de prijsuitreiking.”
“We hebben dit evenement ook een mindere dag gehad en ik denk dat het heel goed was dat we de dag daarna echt een topdag hadden” voegt Elise toe. “Die mindere dag heeft ons niet beïnvloed.”

© Sailing Energy / Oman Sail

Diskwalificatie

Het winnen van een wereldkampioenschap is geen eenvoudige opgave. Voor Nederland leek een titel in de 49er een lange tijd heel ver weg. In race 16 werd het relatief nieuwe team Lambriex en Van de Werken gediskwalificeerd na een protest van de Denen. Zelf waren de Nederlanders van mening dat er geen enkele aanleiding was voor een protest. Gevolg van de diskwalificatie was dat ze als tweede aan de medal race moesten beginnen met een achterstand in punten, in plaats van een voorsprong. In plaats van teleurstelling putten de Nederlanders er kracht uit en wonnen de medal race overtuigend met een aanvallende strategie. De nummers twee, de Duitsers Fischer en Graf, startten te vroeg en moesten opnieuw starten en grepen net naast het goud. De Denen eindigden als derden.

“We hadden wel een kleine tegenslag inderdaad, maar dat hebben we snel verwerkt,” zei Bart na afloop. “Het zou sowieso spannend worden, daar waren we al zeker van, met of zonder protest. We hadden geluk dat de Duitsers slecht startten. Ik ervaar het als heel bijzonder, dat we deze titel pakken. Niet omdat we eerste Nederlander zijn, maar omdat dit de olympische klasse is met het hoogste niveau, samen met de Laser. We hadden zeker niet verwacht, na 2,5 maand samen zeilen, dat we zouden kunnen winnen. Dat geeft ook een beetje een vertekend beeld. We moeten nog heel veel stappen zetten, maar Floris en ik zijn zeker superblij.”

Benieuwd naar alle resultaten? Klik hier voor de 49erFX en hier voor de 49er.

Felicitaties van Willem-Alexander en Máxima

De Nederlandse zeilers hebben super gepresteerd. En dat is het Koninklijk Huis ook niet ontgaan. De zeilers krijgen zelfs de hartelijke felicitaties van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Zie hun bericht hieronder.

Zie ook: Luistertip: Podcast met olympisch zeiler Bart Lambriex

Omslagfoto: © Sailing Energy

Tags: , Last modified: 23 november 2021
Sluiten