Actueel

Nu in Zeilen: Sein op rood

09:00

Doordat steeds meer bruggen en sluizen op afstand worden bediend, duurt het langer voordat het licht op groen springt. Met als gevolg: vertraging voor zeilers en wegverkeer. Mag je al beginnen met varen als het licht nog op rood staat?

Na het passeren van de Grevelingensluis in Bruinisse worden we achterop gevaren door een snel varende motorboot. Aan boord staan twee mannen; het blijken handhavers te zijn. Streng spreken ze ons aan: “Bij het uitvaren van de sluis hebben jullie het rode licht genegeerd. Deze keer wordt het incident genoteerd en komen jullie ervan af met een waarschuwing. De volgende keer zal een proces-verbaal worden opgemaakt.”

(c) BEELDBANK PROVINCIE ZEELAND BEN_BIONDINA

Bijna rood

Verontwaardigd over wat er net gebeurd is, denken we terug aan de situatie in de sluis. Wij lagen met ons zeiljacht vooraan. Zodra de sluisdeuren geopend waren en de rolbrug zo ver was weggerold dat de doorvaart vrij was, hebben wij losgegooid en zijn we weggevaren. Ik vermoed dat er niet veel tijd heeft gezeten tussen het moment van passeren van het rode licht en het moment waarop het licht op groen sprong, maar kennelijk was dat voor de handhavers voldoende om ons hierop aan te spreken. Het is de eerste keer dat dit ons gebeurt.
Een openstaande brug is een hinder voor het verkeer, ook als de sluis voorzien is van een zogeheten bypass. Om die hinder zo gering mogelijk te laten zijn, is een vlotte passage van sluis of brug geboden. Dat wij het rode licht negeerden, moet toch vooral in dit kader worden gezien.

Vlotte doorstroom

Afgelopen zomer was het ongekend druk op de Zeeuwse wateren. Door alle maatregelen rondom corona vierden veel Nederlanders vakantie in eigen land. En veel van die landgenoten besloten het water op te gaan. Hierdoor nam de druk op alle watersportvoorzieningen behoorlijk toe, wat ook zeker te merken was in de bediening van de Zeeuwse bruggen en sluizen.

Samen met Rob Schoute zijn we benieuwd naar jullie mening. Moet je altijd wachten bij rood licht, ook al is de situatie al lang veilig en vertraag je hiermee de doorgang? Alle reacties zijn welkom op info@zeilen.nl. Vermeld graag als onderwerp Rood licht.

Zeilen 12/2020

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat is het voordeel van de centrale bediening? En het nadeel? Waarom kan bijvoorbeeld in de zomermaanden de brugwachter niet in ere worden hersteld? Waarover werd Rob boos? En wat is zijn stelregel? Je leest het allemaal in Zeilen 12/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 16 december verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto: Rob Schoute
Tekst: Rob Schoute

Tags: , , , , Last modified: 30 november 2020
Sluiten