Nieuws

Die eerste keer vergeet je nooit meer

"Voor 200 euro mocht ik de boot, inclusief motor, meenemen. Het enige probleem: ik was nog niet eerder op een zeilboot geweest."

11:11

Leren zeilen kan op duizend-en-een manieren. Samen met een aantal ervaren zeilers blikken we terug op het begin, en de zeilavonturen die daarop volgden. Wat is hun bijgebleven van die eerste keren op het water en wat is volgens hen de beste manier om te beginnen met zeilen? Je leest het in Zeilen editie 06/2024!


Bij de een is het zeilen met de paplepel ingegoten – sommige kinderen worden in een Optimist gezet zodra ze kunnen zwemmen – anderen beginnen later, bijvoorbeeld vanwege een pandemie waardoor ineens tijd vrijkomt voor varen, of omdat ze goedkoop een bootje op de kop hebben getikt. Stefan van Tienhoven (33) behoort tot de laatste categorie. “In 2016 zag ik een Waarschip 570 te koop liggen voor een zeer schappelijke prijs. Voor 200 euro mocht ik de boot, inclusief motor, meenemen. Het enige probleem: ik was nog niet eerder op een zeilboot geweest.”

Het eerste stuk van de tocht naar thuishaven Spijkenisse krijgt Stefan hulp van een vriend met zeilervaring. Bij de eerste brug komen ze erachter dat het niet past, dus de mast moet plat. Zijn zeilvriend moet al snel naar huis, dus vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal staat Stefan er alleen voor. Door even door verschillende fora te bladeren leert hij de belangrijkste vaarregels op binnenwateren: rechts aanhouden, niks aan de hand. Gelukkig blijft de motor aan de praat en arriveert Stefan een paar dagen later zonder kleerscheuren in Spijkenisse.

© Stefan van Tienhoven

Dit is het

In het kanaaltje leert Stefan zichzelf zeilen. “In eerste instantie was dat: met de wind mee het kanaal af, en op de motor terug.” Zeilles vindt hij niet nodig, ook vanwege zijn jarenlange ervaring met golf- en kitesurfen. “Al snel had ik het zeilen een beetje door – als kitesurfinstructeur wist ik namelijk goed hoe je verschillende koersen kunt varen en hoe je met de wind om moet gaan. Maar dit was anders. Toen het eenmaal klikte wist ik: dit ís het. Dit is wat ik altijd al heb gemist zonder het te weten. Het is een geweldig gevoel als de boot doet wat je wilt.”
Nog geen anderhalf jaar later ziet Stefan een mooi Waar- schip 725, een Kwarttonner. Zijn vader, inmiddels aan- gestoken door het zeilvirus, biedt aan om de boot voor hem te kopen als hij de 570 mag hebben. Stefan: “Met die boot heb ik ontzettend veel gevaren. Ieder weekend ging ik wel op pad. Al snel ging ik ook de zee op, ook ’s nachts, en meestal alleen. Toen ik bij een startend botenverhuur- bedrijf ging werken, deed ik nog meer ervaring op; omdat er nog geen eigen bootjes waren, deed ik veel delivery’s door het hele land.”

Zeilen 06/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto: © Joris Westerveld
Tekst: Joris Westerveld

Tags: Last modified: 17 juni 2024
Sluiten