Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Volvo Ocean Race: stilte op het slagveld

11:57

Na 4200 mijl racen zijn Groupama 3 en Puma’s Mar Mostro als enige overgebleven op het strijdtoneel van de vijfde etappe van de Volvo Ocean Race. Ok, bijna als enige, want we mogen Abuhabi’s Azzam natuurlijk niet vergeten.Na 4200 mijl racen zijn Groupama 3 en Puma’s Mar Mostro als enige overgebleven op het strijdtoneel van de vijfde etappe van de Volvo Ocean Race. Ok, bijna als enige, want we mogen Abu Dhabi’s Azzam natuurlijk niet vergeten.
Sanya was al teruggekeerd naar Nieuw-Zeeland nadat een roerkoning het begaf. Camper lag lang op kop, maar moest wegens schade in de boeg de snelheid matigen en is op weg naar Chili voor reparaties.

Ook Iker Martinez’ team aan boord van Telefónica deed het goed, maar ook zij konden de dans niet ontspringen. Volgens de berichten zit er twee man full time in het voorschip om noodreparaties te maken, zodat de koolstof racemachine er niet midden op de oceaan mee ophoudt. Martinez zal stoppen in de zuidelijkste stad ter wereld Ushuaia, Argentinië.

Kans voor de achterblijver
Ian Walker op Azzam ligt meer dan 1600 mijl achter op koplopers Franck Cammas en Ken Read, maar maakt door alle uitvallers in deze etappe toch nog kans op een podiumplaats.

Dichtbij
Op het moment van schrijven zijn Cammas en Read op minder dan 100 mijl van Kaap Hoorn. De voorsprong van Cammas is de afgelopen 24 uur gedaald van 53 naar 10 mijl. De koplopers zeilen aan de rand van een lagedrukgebied dat naar het oosten opschuift. Read heeft gebruik gemaakt van de relatief rustige zee om op Groupama in te lopen. Volgens de vooruitzichten zal de wind kortstondig aantrekken. Daarna zeilen Groupama 3 en Mar Mostro in alle rust naar finishplaats Itajaí, Brazilië.

“We zijn snel van de Pacific af”, zegt de mediaman van Groupama Yann Riou. “Als we Kaap Hoorn hebben gerond kunnen we tien intense dagen van extreem natuurgeweld achter ons laten. We hopen de beroemde kaap te kunnen zien om het te vieren. Als we hem niet zien is het ook goed, vieren zullen we het in ieder geval. Het belangrijkste is dat Kaap Hoorn achter ons ligt.” (MvS)

Foto’s: Hamish Cooper/Camper ETNZ/Yann Riou/Groupama Sailing Team/Amory Ross/Puma Ocean Racing/Volvo Ocean Race

Tags: Last modified: 30 maart 2012
Sluiten