The Ocean Race

Geslaagd Ocean Race-feest in Den Haag

Met als klap op de vuurpijl: fantastische winst Team JAJO

09:45

Het was één groot zeilfeest in de haven van Scheveningen de afgelopen dagen. De omstandigheden konden niet beter; zonovergoten dagen, genoeg wind om de IMOCA’s te zien foilen en duizenden toeschouwers aan de wal en op het water. Alle IMOCA’s en VO65’s van de Ocean Race 2023 lagen te schitteren aan de kade en straalden op de Noordzee. We spraken fans vanuit het hele land, die al dan niet met hun eigen boot het Ocean Live Park bezochten. Zowel de zeilers als de bezoekers hebben volop genoten tijdens de stopover.

(c) Sailing Energy / The Ocean Race

Team JAJO wint in-port race

Als klap op de vuurpijl won Team JAJO gisteravond op fantastische wijze de in-port race in de thuisstad. Vanaf de fenomenale stuurboordstart – waarmee ze zich vóór alle andere teams wierpen – tot de finishlijn, leidden ze de andere boten vakkundig over het hun welbekende vaarwater. Hiermee wonnen ze voor het eerst van het tot dusver onverslagen WindWhisper Racing Team. Vol trots zongen de Nederlandse topzeilers en de toeschouwers gisteravond bij de prijsuitreiking het Wilhelmus.

Bekijk de samenvatting van de prachtige wedstrijd hier:

Underdog GUYOT behaalt eerste zege

De in-port race van de IMOCA’s de dag ervoor was ook een groot spektakel. De wind was ondanks de tropische temperaturen toch nog toegenomen tot twintig knopen, waardoor een gereefd grootzeil niet overdreven bleek. Het waren de perfecte omstandigheden voor de IMOCA’s, die onvoorstelbaar snel foilend over het water vlogen. Underdog GUYOT environnement – Team Europe won de wedstrijd – een unicum voor het team dat pas in Aarhus weer aan de start verscheen na een ontmasting.

(c) Sailing Energy / The Ocean Race

Start laatste etappe

Vandaag vertrekken de boten weer uit Den Haag om te starten aan de laatste etappe van The Ocean Race. Net als de afgelopen etappe wordt dit een complexe. De zeilers moeten niet alleen allerlei windmolenparken en verkeersscheidingstelsels omzeilen, ook de wind is in de Middellandse Zee erg onvoorspelbaar. Daarbij is de komende etappe een stuk langer dan de vorige; de boten zullen over de laatste 2,200 zeemijl van de wereldomzeiling nog zo’n tien dagen doen.

Ocean Race 2023 Den Haag
(c) Sailing Energy / The Ocean Race

Bij de IMOCA’s strijden 11th Hour en Holcim-PRB nog om de winst van de race rond de wereld. Team Malizia maakt geen kans meer om de nummer één te worden, maar gaat er ook deze laatste etappe weer het uiterste uit de boot halen. Team JAJO kan de winst van de Sprint Cup van de VO65’s nog wel binnen slepen. Om te winnen, zullen ze echter wel WindWhisper Racing Team ver achter zich moeten laten.  

Om 13:10 uur klinkt vanmiddag het startschot voor de VO65’s, om 18:15 uur voor de IMOCA’s. De start is live te volgen via Eurosport, vanaf groot scherm in de haven of natuurlijk vanaf het water!

Een reportage van de eerste dagen van de stopover in Den Haag kun je hier lezen.

Tags: , Last modified: 15 juni 2023
Sluiten