The Ocean Race

11th Hour Racing Team wint Ocean Race

Beslissende punten toegekend door jury

11:44

Bijna zes maanden geleden vertrok de Ocean Race uit Alicante. Afgelopen dinsdag voltooiden de IMOCA’s het rondje van 32.000 zeemijl om de wereld in Genua. De winnaar? Die werd pas net bekend. De uitkomst van het verzoek om verhaal van 11th Hour na de aanvaring met GUYOT was hiervoor namelijk beslissend. De VO65’s sloten in Aarhus weer aan, zeilden de laatste twee etappes mee en eindigden ook in Italië. Bij de Sprint Cup bestond geen twijfel over welk team er met de winst vandoor ging: WindWhisper Racing Team won alle drie de etappes. Het Nederlandse Team JAJO verovert een prachtige tweede plaats.

11th Hour won race liever op het water

11th Hour kreeg vandaag vier punten toegewezen van de jury tijdens het Request for Redress en wint daarmee The Ocean Race. Tijdens het verzoek om verhaal besloot de jury dat het team buiten hun schuld om – GUYOT nam al direct alle verantwoordelijkheid voor de aanvaring op zich – zich terug had moeten trekken uit de laatste etappe en dus recht had op het aantal punten dat ze nog hadden kunnen bemachtigen. 11th Hour kreeg de vier punten op basis van hun sterke resultaten in de race tot nu toe. “Ik ben absoluut extatisch,” aldus schipper, Charlie Enright. “Deze race haalt alles uit je – emotioneel, mentaal en fysiek. Ik ben ongelooflijk trots op ons hele team dat drie jaar onvermoeibaar heeft gewerkt om dit punt te bereiken.”

“Elke zeiler zal je vertellen dat ze de wedstrijden op het water willen winnen en niet in de jurykamer,” vervolgt hij vanaf de boot, nog onderweg naar Genua. “En na drie etappes achter elkaar hebben gewonnen, voelden we ons uitzonderlijk sterk en zelfverzekerd toen we de laatste etappe ingingen. We zijn blij met de beslissing van de jury, hoewel we liever hadden gewild dat we de kans hadden gehad om de laatste etappe uit te vechten op het water, aangezien Holcim-PRB uitzonderlijke concurrenten zijn geweest en ons de hele weg hebben gepusht.” Het is voor het eerst dat een Amerikaans team de Ocean Race wint.

The Ocean Race 2022-23 – 29 June 2023. World Sailing International Jury attending 11th Hour Racing Team request for redress after their incident with GUYOT environnement – Team Europe in The Hague.

Malizia pakt winst laatste etappe

Die laatste etappe op het water, die Holcim-PRB lange tijd leek te gaan winnen, was spannend tot de laatste minuut. Team Malizia voerde op het allerlaatste moment een gewaagde inhaalmanoeuvre uit op de Middellandse Zee en won daardoor op de valreep de laatste etappe. Door vlak voor de finish een risico te nemen en dicht onder de kust te gaan varen, pikten ze een beetje extra wind op. Hierdoor konden ze Team Holcim-PRB, die het grootste deel van de etappe van Den Haag naar Genua aan kop lag, en Biotherm, passeren en hun tweede etappe van The Ocean Race winnen.

Winnaar Ocean Race

“Het is ongelooflijk om bij de etappe naar Genova als eerste te finishen,” zei Rosalin, die als enige vrouwelijke deelnemer alle etappes van de Ocean Race meezeilde. “Ik kan het nog steeds niet geloven. We hebben een rondje om de wereld gezeild, waarbij we onszelf dag in dag uit hebben gepusht en om op deze manier te eindigen, is zo bijzonder… Het was een te gek avontuur en we hebben zo’n leuke tijd gehad. We zullen elkaar en het continu op zee zijn missen.” Team Malizia eindigde als derde in het algemeen klassement.

11th Hour pakt de winst

Na Team Malizia fininshte Biotherm als tweede, Holcim-PRB eindigde als derde. In de voorlopige eindstand eindigde Holcim hiermee op de eerste plaats, met slechts één punt verschil gevolgd door 11th Hour. Wie de winnaar van de Ocean Race werd, hing dus af van het Request for Redress. Zodra 11th Hour één of meer punten toegekend kreeg, zou dat de winst betekenen voor het team. En die punten kregen ze dus, waardoor team Holcim-PRB op de tweede plaats belandde.

11th Hour is zelf nog steeds onderweg naar Genua, waar ze naar verwachting vanavond arriveren. Ze zijn daarmee net op tijd om zaterdag deel te nemen aan de laatste in-port race. Hoewel dat voor de uiteindelijke winst van de gehele wedstrijd rond de wereld al geen verschil meer maakte, doen ze er alles aan om hun eerste plek in het in-port klassement te verdedigen.

Winnaar Ocean Race

Team JAJO tweede overall

Bij de VO65’s kwam WindWhisper in alle etappes als eerste over de finishlijn, bij de laatste zelfs een etmaal eerder dan alle andere boten. Team JAJO finishte de laatste etappe als tweede en stelde daarmee ook de tweede plaats overall veilig: “We hebben altijd gezegd dat het bij deze etappe op het einde zou aankomen, de laatste nacht, en ik ben zo trots op het team dat het voor elkaar heeft gekregen, want elke dag was een strijd,” zei Jelmer van Beek. “Uiteindelijk zaten we aan de goede kant. We zijn heel erg blij!” Austrian Ocean Racing powered by Team Genova eindigt achter Team JAJO, op de derde plaats.

Nek-aan-nek-race door Middellandse Zee

De laatste etappe was een lange, met zenuwslopend weinig wind, nek-aan-nekraces door de Golf van Biskaje en de Middellandse Zee en twee orka-incidenten. Team JAJO en Mirpuri Trifork Racing kregen bezoek van orka’s vlak voor de Straat van Gibraltar. De imposante beesten richtten zich bij de Nederlandse boot specifiek op de roeren, waar ze herhaaldelijk tegenaan stootten. Zowel de bemanningsleden als de orka’s en de boot zijn gelukkig ongedeerd. Na een intens en spannend kwartier lieten de orka’s de Ocean Race-boot weer met rust en kon het team de race hervatten. On-board reporter Brend Schuil legde de hele interactie vast, de indrukwekkende onderwaterbeelden vind je hier.

orka's team jajo gibraltar
(c) Brend Schuil / Team JAJO
Tags: Last modified: 29 juni 2023
Sluiten