The Ocean Race

Meeste vrouwelijke zeilers ooit in Ocean Race

Op naar 50/50

11:49

Bij de Ocean Race 2022-23 deden meer vrouwelijke zeilers mee dan ooit, sinds de eerste editie vijftig jaar geleden van start ging. In totaal was iets meer dan een kwart van alle Ocean Race-zeilers vrouw, een flinke stijging ten opzichte van de vorige editie. De opwaartse trend naar het doel van gelijke man-vrouwverhoudingen in de Ocean Race tegen 2030, zet zich dus voort.

Regels

In totaal zeilden er 39 vrouwen mee op de IMOCA’s en VO65’s, goed voor 28 procent van alle deelnemers. Vijf jaar geleden was dit nog maar 21 procent, in de editie daarvoor slechts 18 procent. Aan boord van iedere IMOCA moest deze editie volgens de regels minstens één van de vier zeilers vrouw zijn. Deze regel werd in de vorige editie, in 2017-2018, voor het eerst ingevoerd, om teams te stimuleren meer vrouwelijke teamgenoten aan te nemen. Toen werd er echter alleen nog in VO65’s gezeild; in deze boot moest nu een team van tien maar liefst minstens drie vrouwelijke zeilers tellen.

The Ocean Race 2022-23 – 9 June 2023, Leg 6 Day 1 onboard Team Holcim – PRB. Sail change after sail change. Abby Ehler takes on the role of bow in all our manoeuvres.

Holcim – PRB zeilster Abby Ehler zei over deze editie: “Ik heb meegedaan aan vier edities van de Ocean Race en The Ocean Race 2022-23 heeft een stap voorwaarts gezet op het gebied van inclusiviteit. Ik heb me echt onderdeel gevoeld van een team, en geen symbolisch gebaar naar een regel. Mannen en vrouwen die zij aan zij strijden in een team wordt nu genormaliseerd – we zijn een van de velen, in plaats van de eersten, of de enige.”

Ongelijkheid

Zeilen is nog altijd een door mannen gedomineerde sport en dat maakt het voor vrouwen lastiger om aan de top te komen. Uit een onderzoek naar vrouwen in de zeilsport van de World Sailing Trust uit 2019 bleek dat 80 procent van de vrouwen en 56 procent van de mannen denkt dat genderongelijkheid een probleem is in het zeilen. Daarbij komt dat 59 procent van de vrouwen, tegen slechts 14 procent van de mannen, aangeeft te maken hebben gehad met discriminatie op grond van geslacht. Vrouwen komen dus, zelfs met gelijke vaardigheden en ervaring, lastiger binnen in een team.

Vrouwelijke zeilers Ocean Race

Abby Ehler: “Ik geloof echt dat de regels rond bemanningsdiversiteit helpen om de deelname en inclusie van vrouwen te vergroten. En ik hoop dat dit doorgaat met de trajecten en kansen die ervoor zorgen dat bemanningsdiversiteit organisch ontstaat, zonder dat er een regel nodig is.”

Afbeeldingen: (c) The Ocean Race

Tags: Last modified: 6 juli 2023
Sluiten