Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Turbulente start voor deelnemers ARC 2015

21:57

ARC215-4150De 30e editie van de Atlantic Rally for Cruisers, de ARC, is zondagmiddag turbulent van start gegaan op Gran Canaria. In totaal 194 boten vertrokken uit de haven van Las Palmas voor de ongeveer drie weken durende trans-Atlantische tocht naar het eiland St. Lucia. Acht van de deelnemende boten varen onder Nederlandse vlag.

Pittige omstandigheden

De omstandigheden bij de start waren relatief zwaar. “Het woei tijdens de start ongeveer 25 knopen”, zegt Andrew Bishop, Directeur van organisator World Cruising Club. “Dat was meer dan dat we de afgelopen weken hebben gehad. De deining en de golfslag maakten het misschien wat oncomfortabel, maar er zijn tijdens de start geen onregelmatigheden geweest.” Veel boten vertrokken met gereefde zeilen.

Westwind, één van de acht Nederlandse deelnemers.

Westwind, één van de acht Nederlandse deelnemers.

Slechts twee van de bijna tweehonderd boten keerden vlak na de start terug naar de haven. Een vanwege een touw in de schroef, de andere met onbekende technische problemen. Op het moment van schrijven heeft één deelnemer om nog onbekende redenen koers gezet naar de haven van Las Palomas aan de zuidzijde van het eiland. Een andere deelnemer is achtergebleven in afwachting van een nieuwe giek, die brak tijdens het aanbrengen van de boot naar Gran Canaria.

Iets ten zuiden van startplaats Las Palmas begint de zogenoemde acceleration zone, een gebied waar meer wind staat dan elders, als gevolg van het Venturi-effect dat Gran Canaria en de oostelijker gelegen eilanden creëren. Ondanks de zorgvuldige voorbereiding worden veel schippers verrast door de harde wind.

De ARC vormt goede klandizie voor de haven van Las Palmas.

De ARC vormt goede klandizie voor de haven van Las Palmas.

Jacht op record

Het deelnemersveld van de ARC is opgedeeld in drie divisies: race, multihulls en tocht. Het gros van de deelnemers doet mee aan de tocht. Een van de in het oog springende deelnemers in de wedstrijdklasse is de Volvo Ocean 65 van Team Brunel. De boot vaart met vijf professionele zeilers en tien opstappers naar St. Lucia. Geschipperd door Gerd-Jan Poortman hoopt de bemanning het ARC-record van 8 dagen en 14 uur (in handen van Leopard) te kunnen breken. “De weersverwachtingen zijn gunstig, dus we zouden kans moeten maken”, laat een van de bemanningsleden weten.

Klein

De kleinste deelnemende boot is een Hallberg-Rassy van 31 voet. In de top drie staat ook Briet, een Najad 34, geschipperd door de Australische Nederlander Duco Pulle, die de boot al eens rond de wereld gevaren heeft en de boot nu samen met één bemanningslid terugbrengt naar Australië. “Ik wilde hem op transport zetten, maar de kosten daarvan zijn twee keer de waarde van de boot.”

Alle deelnemende boten zijn voorzien van een Yellow Brick tracker en zijn te volgen via www.worldcruising.com/arc

Marinus van Sijdenborgh was in de week voorafgaand aan de ARC aanwezig in Las Palmas en sprak onder andere met de Nederlandse deelnemers. Meer daarover kunt u lezen in een van de komende nummers van Zeilen.

Tags: , , Last modified: 25 november 2015
Sluiten