Wedstrijden

Zo reilt en zeilt het in de ARC-vloot

67 teams zijn gefinisht, 86 deelnemers zijn nog onderweg

14:14

153 deelnemers gooiden op zondag 19 november de trossen los om aan de Atlantic Rally for Cruisers (ARC) te beginnen. Op dat moment hadden de zeilers nog 2700 mijl in het vooruitzicht, van Gran Canaria naar Saint Lucia. Inmiddels hebben 67 deelnemers hun oversteek erop zitten en 86 deelnemers zijn nog bezig met hun avontuur.

Als eerste kwam Swan 90 Berenice Cube aan in Saint Lucia. Vanaf het begin af aan leidde dit schip eigenlijk de vloot. Zij finishte in de nacht van 2 december, dus na 12 dagen 13 uur 54 minuten en 34 seconden. In 2010 pakte schipper Marco Rodolfi ook de line honours en nu, 13 jaar later weer. Hij liet weten dat zijn bemanning heel, heel, heel goed was. De beste bemanning ter wereld, zeilsterren.
Ze wisten met hun prestatie niet het huidige record te verpulveren. Dat blijft voorlopig nog in handen van George David die met maxi Rambler 88 in 2016 8 dagen, 6 uur, 29 minuten en 15 seconden bezig is geweest.

Mulithull Line Honours

Zeven uur nadat Berenice Cube aankwam in IGY Rodney Bay Marina, arriveerde multihull Marsaudon ORC 50 Ti ana (Mulithull Line Honours). Dit was op zaterdag 2 december om even na 10.00 uur. Hun hoogste snelheid was 22 knopen, die zij drie dagen voor zij de eindstreep passeerden op de klok hadden. Voor schipper Regis Guillemot was dit ook niet zijn eerste overwinning, want die behaalde hij al in 2019.

Na Berenice Cube en Ti ana zijn nog 65 deelnemers Saint Lucia bereikt. Zij finishten tussen 3 en 8 december. Het eerste volgende team dat op het moment van schrijven over de eindstreep moet komen, heeft nog een bescheiden 13 mijl voor de boeg. Hekkensluiter Graptolite, die onder de Duitse vlag vaart, heeft nog 1621 mijl te gaan. De verwachting is dat zij op 26 december hun oversteek hebben afgerond. Dat wordt dus een bijzondere kerst!

Eerder schreven we al dat er zeven teams die onder de Nederlandse vlag varen in race waren. Inmiddels zijn daarvan Opus Next, Xummer, Gaia, Ipanema, Fiore, Mr. Twister. Alleen Ocean Pearl is nog onderweg met 107 mijl te gaan.

Wil je de vloot volgen? Klik dan hier om naar de tracker te gaan.


Omslagfoto: © Tim Wright Photoaction

Tags: Last modified: 8 december 2023
Sluiten