Nieuws

Storm Corrie raast over Nederland

Bij de havens is het ondanks opkomend springtij en de noordwestenwind rustig verlopen

17:20

Maandagochtend om zes uur op 31 januari (c) Windy.com

Op de ochtend van 31 januari werd windkracht negen gemeten in IJmuiden en Wijk aan Zee, met windstoten oplopend tot 102 kilometer per uur. In de meeste havens bleef het rustig. “Het scheelt dat het winter is. Er liggen nu weinig boten in het water,” zegt Cornelis de Jong, havenmeester bij Waddenhaven Vlieland.

Door de harde wind en opkomend springtij had de situatie erger kunnen zijn. Door deze combinatie werden uit voorzorg drie van de vijf stormvloedkeringen gesloten in Zeeland. In Waddenhaven Vlieland was er echter weinig voorbereiding nodig voor de storm. “We hebben de waterkerende schotten in het havengebouw geplaatst,” vertelt havenmeester Cornelis. “En de paar boten die in de haven liggen waren al goed vastgemaakt.” De boten die op het droge liggen, waren net als de haven beschut van de wind omdat de storm vanuit het noordwesten kwam. Bij zuidwesters heeft Vlieland een groter probleem.

Ook in Vlissingen in de Michiel de Ruijterhaven verliep het soepel. “Door het winterseizoen zat de sluis naar de haven dicht. Hierdoor hadden we weinig last van de waterstanden,” zegt Celine Konings, werkzaam in de haven. “Wel was het spectaculair bij de steiger. Het water sloeg er overheen.” Naast de haven liggen drie Pilotboten. “Die lagen flink te schommelen,” aldus Celine.

Volgens de landelijke coördinatiecommissie overstromingsdreiging kan Nederland dit soort stormen goed aan. De storm werd vernoemd naar Corrie van Dijk (83), de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI.

Tags: Last modified: 31 januari 2022
Sluiten