Nieuws

Overboord geslagen zeiler gered uit Noordzee

Indrukwekkende nachtelijke reddingsactie voor de kust van Noord-Holland

16:25

overboord geslagen zeiler

In de nacht van zaterdag op zondag redde een SAR-helikopter van de kustwacht een overboord geslagen zeiler uit de Noordzee. De man, een van twee opvarenden van een Pools jacht, raakte ongeveer vier mijl uit de kust ter hoogte van Julianadorp te water, meldt De Telegraaf. Ondanks het heftige weer en een zware zee konden de reddingsdiensten de drenkeling in het donker opsporen.

Indrukwekkende reddingsactie overboord geslagen zeiler

De MOB-melding van het jacht kwam op 15 januari rond 3.30 binnen bij het kustwachtcentrum in Den Helder. Het acht meter lange zeiljacht was onderweg van Engeland naar Polen. De KNRM-reddingboten Koen Oberman en de Joke Dijkstra vertrokken na de melding richting het zeiljacht. Vanwege de stormachtige wind en golven tot vijf meter hoog, werd ook de Search And Rescue-helikopter van de kustwacht ingezet bij de nachtelijke zoekactie. In het pikkedonker vond de helikopter de man en redde hem uit het water. De SAR-helikopter bracht hem naar de landingsplaats in Alkmaar, vanwaar een ambulance de man rond 4.30 naar het ziekenhuis bracht.

Geluk gehad

De Joke Dijkstra pikte de andere opvarende op van de boot en het zeiljacht werd door de reddingsboten van de KNRM geborgen. Over hoe de zeiler in het donker tussen golven van vijf meter is gevonden, zijn nog geen details bekend. Wel heeft hij erg veel geluk gehad, vertelt een woordvoerder van de KNRM aan het AD. Of de tocht onverantwoord was of dat ze ervaren zeezeilers zijn met een zeewaardig jacht, kan hij op dit moment niet zeggen. Het is niet bekend hoe het nu met de drenkeling gaat. De andere opvarende maakt het goed.

Omslagfoto (ter illustratie): JG59 / KNRM.nl

Tags: , , Last modified: 1 februari 2023
Sluiten