Nieuws

Hoe vind je een drenkeling in een donkere Noordzee?

KNRM blikt terug op indrukwekkende nachtelijke reddingsactie

16:55

overboord geslagen zeiler noordzee

Dat de reddingsdiensten de overboord geslagen zeiler zondag in een donkere Noordzee vonden is geen wonder, maar te danken aan het daadkrachtige handelen van de andere opvarende. Die slaagde er namelijk in met het zeiljachtje bij de drenkeling in de buurt te blijven, ondanks het stormachtige weer. Zeilen sprak met Michel de Jong, schipper van reddingsboot Joke Dijkstra en met een woordvoerder van de KNRM.

Man overboord

De reddingsdiensten rukten zondagnacht na een mayday op VHF kanaal 16 uit voor een man overboord. Omdat de zender de drenkeling in het oog moest houden en dus niet naar binnen kon om de VHF te bedienen, bleef een tweede oproep uit. De opvarende vertelde later ook aan de schipper van de KNRM dat hij zijn vriend in het water nog even vastgehouden had, maar dat weer aan boord hijsen niet lukte. Toen hij het niet langer hield, moest hij hem loslaten en verstuurde snel binnen de mayday.

Vervolgens bleef hij de man buiten strak in de gaten houden tot de reddingsdiensten hen vonden. Dat de zeilboot in de buurt wist te blijven heeft de drenkeling gered; “alleen een koppie in de duisternis, dat is erg lastig te vinden”, aldus de woordvoerder van de KNRM, “ik heb diep respect voor het handelen van de zeiler aan boord”. De drenkeling droeg ook een reddingsvest met een lampje. Drie kwartier nadat de zeiler te water raakte, kon de helikopter hem er weer uit takelen.

Zeer ervaren zeilers

Uiteindelijk is het slachtoffer flink onderkoeld met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar hij nog steeds ligt. Hoe hij er nu aan toe is, weet de KNRM niet. De oorzaak van het ongeval is ook nog onduidelijk; de opvarende die schipper Michel de Jong heeft gesproken zat binnen in de kajuit toen het ongeluk gebeurde. Er was geen zichtbare schade aan de zeilboot, vertelt de schipper van de reddingsboot. De andere opvarende was ook in staat zelf zijn boot naar de haven te varen, begeleid door de twee reddingsboten van de KNRM.

Op de vraag of de tocht onverantwoord was, is De Jong duidelijk: “Het waren zeer ervaren zeilers en het ongeluk had ons allemaal kunnen overkomen. Ze waren alleen op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats”. De Jong voegt toe dat hij onder de indruk is van het handelen van de opvarende: “op zo’n klein motortje in die condities in de buurt kunnen blijven: petje af.” Beide Poolse zeilers zijn zeelui van beroep. De opvarende die de mayday verzond, vaart zelfs als vrijwilliger bij de Poolse reddingsmaatschappij. “Het waren absoluut geen koekenbakkers, ze wisten wat ze deden.” besluit ook de woordvoerder van de KNRM.

Omslagfoto (ter illustratie): Thomas Steenvoorden / KNRM

Tags: , , , Last modified: 1 februari 2023
Sluiten