Onderhoud & klussen

Video: hoe voorkom je stormschade aan je zeilen?

Drie handige tips hoe je je zeilen beschermt

12:33

Wat een drama, je zeil is stukgewaaid door de storm. Doffe ellende natuurlijk. Maar weet je dat je veel van de schade zelf kunt voorkomen? Storm Poly is nog maar net uitgeraasd en zeilmakers hebben het nog steeds druk met reparaties. Wij spreken zeilmaker Jan van Duyn van Dekker Zeilmakerij voor tips ter voorkoming van schade aan je zeilen.

Je zeil laten repareren of vervangen kan flink in de kosten lopen. Niemand zit daar natuurlijk op te wachten. Toch zien we bij elke storm opnieuw zeer veel kapotte zeilen in de havens. Wat kun je er zelf aan doen om dit te voorkomen? Met deze drie tips van zeilmaker Jan van Duyn ben jij voortaan beter voorbereid.

Tip 1: Gebruik een rolfokhoes

Een rolfokhoes beschermt je fok of genua heel goed, als je de touwtjes ervan tenminste heel strak hebt gezet. Een strakke rolfokhoes voorkomt dat je zeil gaat klapperen en is daardoor goed bestand tegen de storm.

Tip 2: Zet een UV-strook op je zeil

Een UV-strook vervangt je rolfokhoes niet, maar biedt wel bescherming. “De meeste schademeldingen aan zeilen die bij ons binnenkomen komt door UV.” aldus Jan. Een UV-strook is een goede aanvulling ter bescherming van je zeilen, maar als je langere tijd van boord gaat is een rolfokhoes essentieel – als je het zeil niet wilt strijken. Een UV-strook is te verkrijgen in wit, grijs of blauw dus het hoeft niet perse heel zichtbaar te zijn. Het UV-filter zorgt ervoor dat het Dacron van je zeilen niet wordt aangetast.

Tip 3: Check de stiksels

Check de stiksels van je huik, buiskap en andere canvas spullen aan boord. Zwakke stiksels laten gemakkelijk los in een storm en dan waait je buiskap aan flarden. Het is aan te raden om je zeilen in de winter, als je niet vaart, door een zeilmaker te laten controleren. Dan weet je zeker dat je in het vaarseizoen goed beschermd het water op gaat.

Tags: , Last modified: 18 juli 2023
Sluiten