Nieuws

Tientallen jachten gezonken in Duitsland en Denemarken door storm Babet

Zware stormvloed zorgt voor ongekende schade

13:07

Fotocredits: Sören Zopf

Vrijdagnacht zorgde storm Babet voor veel schade en meerdere doden in Ierland en Schotland. De storm richtte ook in het noorden van Duitsland en het zuiden van Denemarken flink wat schade aan. De wind zorgde voor een ongewoon zware stormvloed aan de noordkust en deze bracht tientallen boten tot zinken bij de Kiel-Schilksee. Volgens de havenmeester van de Olympiahafen Schilksee is ongeveer 25% van de boten daar gezonken.

24 uur lang waren er windstoten tussen de 45 en 60 knopen met volgens Windfinder een enkele uitschieter naar 70 knopen. Bij Flensburg stond het water 2,3 meter hoger dan normaal en bij Kiel 1,9 meter. Dat laatste is de afgelopen 35 jaar niet meer gebeurd.

De foto’s laten beelden zien van het grote drama wat zich hier voor booteigenaren heeft afgespeeld. De storm en de overstromingen waren van tevoren aangekondigd. Het is onduidelijk waarom er dan zoveel jachten ondanks de voorspellingen onvoorbereid in het water bleven liggen. Wellicht dat eigenaren te ver weg woonden om voor hun eigen boot te zorgen. Het kan ook zijn dat de vakantieperiode daar invloed op heeft gehad en booteigenaren in het buitenland waren.

Foto (c) Sören Zopf

Volgens de havenmeester van de Olympiahafen Schilksee is ongeveer een kwart van de boten daar gezonken. Het lijkt erop dat er meer dan 200 boten totaal verloren zullen zijn. Een ware nachtmerrie voor booteigenaren in die havens. Zij moesten vechten voor hun bezit. Maar in de chaos van losgeraakte boten was dit voor velen een onmogelijke uitdaging.  

In de havens van Flensburg en Eckernförde bereikten de waterpeilen extreme hoogtes van respectievelijk 2,27 meter en 2,10 meter boven het gemiddelde waterpeil. De foto’s geven een impressie van de totale chaos in de havens.

Foto (c) Sören Zopf

Lees ook:

Hoe voorkom je stormschade aan je zeilen?

Zien: Vier stormvideo’s waar je best bang van wordt.

Tags: Last modified: 26 oktober 2023
Sluiten