Nieuws, Zeilen nieuws

Scholieren winnen Mini Transatlantic race

14:42

swan

Van Bermuda naar de Azoren

Dertig Nederlandse middelbare scholieren zijn als trainees met de Friese schoener Wylde Swan als snelste de oceaan overgezeild. Een reparatie bij de start veroorzaakte een achterstand van 60 uur op de andere schepen. Toch wisten ze na een spannende strijd van elf dagen en met een gemiddelde van 8,7 knopen als eerste de 30 graden-lijn bij de Azoren te bereiken – voor Thor Heyerdahl, Eye of the Wind en Regina Maris. Een flinke wind uit het noordnoordwesten zorgde onderweg zo nu en dan voor een spectaculaire snelheid van veertien knopen.

Citaat blog van trainee Ydwer:

“Op dit moment zit ik lekker rustig in mijn bunk braaf mijn blogje bij te werken, maar vanmiddag was het allesbehalve rustig. Het leek een gewone schooldag te worden, en toen ik vanochtend een toets had gemaakt, dacht ik dat de volgende ook wel zou moeten lukken. Vanmiddag, na de lunch, zeilden we ineens heel erg snel, ik hoorde dat we wel 14 knopen gingen, maar dat kan natuurlijk ook een broodje aap verhaal zijn. In ieder geval: we gingen supersnel! En dat was te merken ook. Er waren hele hoge golven (inclusief schuimkoppen) en het schip schommelde als nooit te voren. Schoolboeken vlogen door de mainhold, en je moest je vasthouden, wilde je op één en dezelfde plek blijven staan (en dan nog was het een moeilijke opgave). Toen ik mijn tweede toets gingen maken, later vanmiddag, schommelden we nog steeds vrij heftig en een paar keer klonk er een hard gebonk waarna een kanteling van het schip volgde van naar mijn schatting wel minstens 25 graden. Maar daar kijkt al niemand meer van op, omdat iedereen het al gewend is…”

Expeditie

Wylde Swan ligt inmiddels rustig in de haven van Horta (op de Azoren). Aan boord doen de trainees hun schoolwerk, en in het weekend staat er een expeditie over het eiland op het programma.

swan2

Volgende week vertrekken ze met Wylde Swan terug naar Nederland en op 21 april worden ze in IJmuiden verwacht. Zes maanden lang hebben de trainees gezeild naar de Carieb en terug. Ze hebben meer dan 13.000 zeemijlen afgelegd.

Op 16 mei houdt Wylde Swan een voorlichtingsbijeenkomst over haar educatieve jongerenprojecten. Een inschrijfformulier hiervoor kan opgevraagd worden bij: info@wyldeswan.eu

 

 

Tags: Last modified: 5 april 2013
Sluiten