Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer, heeft 850 kilometer gesurft en gesupt: van de Tower Bridge naar de Eiffeltoren. Op 22 juni begon hij zijn expeditie in Londen en op donderdag 11 juli kwam hij aan in Parijs. Hoe kijkt Merijn terug op zijn avontuur? Zeilen belde met de Plastic Soup Surfer.
Tinga, bioloog en kunstenaar, vecht al tien jaar tegen plasticvervuiling en schreef in 2017 de Tweede Kamer motie die de invoering van statiegeld voor plastic flesjes en blikjes mogelijk maakte. Zijn afgelopen surfexpeditie is een vervolg op zijn vorige tocht, van 1800 kilometer, van Oslo naar Londen in 2023. Toen bracht hij in Zweden gevonden Engelse zwerfflesjes terug naar de bron: Engeland.
Dit keer maakte zijn windsurfboard uit plastic flesjes uit de Seine en Thames, gerecycled piepschuim en mycelium. Na aankomst in Parijs sprak hij met Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, over de problematiek van zwerfafval en de oplossing: het Nederlandse statiegeldsysteem.
Hoe kijk je terug op je afgelopen avontuur?
“Het was super intens, echt een rollercoaster. Ik ben al die dagen alleen maar achter elkaar doorgegaan. Op de avond van mijn aankomst hadden mijn team en ik een conferentie in Parijs georganiseerd. Deze maakt onderdeel uit van de campagne (die best wat politieke gevoeligheden kent). Ik moest me dus aan een bepaald schema houden en daar kwam tijdsdruk bij kijken. Ondertussen moest ik natuurlijk ook voor mezelf zorgen. Maar ik geniet echt van dit soort avonturen.”
Hoe was je onthaal in Parijs?
“De aankomst in Parijs was erg mooi, ik zag mijn team en vrouw en dat zorgt voor een ontlading. Dan besef je ook echt wat je hebt gedaan. De burgemeester was er op dat moment natuurlijk ook. Zij onthaalde me als een soort oudtante met kussen en knuffels. Dat was heel bijzonder, want ze wordt eigenlijk een beetje gezien als de koningin van Parijs. Ze was niet alleen, maar had ook nog een delegatie van wethouders en ambassadeurs bij zich. Het was waanzinnig om met de burgemeester aan een tafeltje aan de Seine koffie te drinken en te spreken. Ze hadden een half uur ingepland, maar dat werd een uur.”
Heeft je tocht geleid tot waarop je hoopte: de uitbreiding van statiegeld?
“Ik denk dat er door mijn expeditie hier zeker een vervolg op komt. Ik krijg terug op een geslaagd gesprek met de burgemeester en een succesvolle conferentie. Alle belangrijke partijen waren aanwezig. We hebben goed kunnen overbrengen hoe effectief statiegeld op kleine flesjes en blikjes is en hoe onze lobby werkt.”
Je had verwacht dat het zwaar zou zijn. Valt dat achteraf gezien mee of tegen?
“Het deel dat ik heb gesurft vroeg om veel navigatie, ervaring en beoordeling. Ik vind het heel mooi hoe je alle verschillende veranderingen meemaakt. Ik heb geen motor en ben helemaal afhankelijk van de wind. Het stuk dat eerst twee uur varen lijkt zijn, wordt dan vier uur. Of juist andersom. Ik houd van fysieke inspanning en ben niet vies van een beetje afzien. Het opstarten van de expedities zijn het lastigste, daarna kom ik in een bepaald ritme en raakt m’n lichaam gewend. Ook ben ik naar de plek gegaan waar ik in 2018 bijna verdronken was. Ik wist nu wat ik kon verwachten en was beter voorbereid, dus dit keer ging het beter. Ik moest en zou ik erheen. En het suppen op de Seine was eigenlijk alleen maar harken. Tegen de stroom in.”
Heb je onderweg nog gekke of bijzondere dingen meegemaakt?
“Op het zeil staan Londen en Parijs en dat trekt aandacht. Ik ben mensen tegengekomen in Normandië toen ik met mijn surfplank het kiezelstrand op liep. Zij nodigden mij uit voor een picknick. Tijdens het eten van slakken heb ik hen verteld over waarmee ik bezig was. Een week later waren zij ook aanwezig bij de conferentie. Dat vond ik erg bijzonder. Ook op andere plekken werden me douches, bier en pizza aangeboden. Die laatste twee sloeg ik maar even af. En ik heb onderweg geweldige gesprekken gevoerd. En de dolfijnen die op 15 tot 20 meter bij me vandaan zwommen, vergeet ik ook niet snel.”
Heb je al een idee wat je volgende uitdaging wordt?
“Ik heb al uitnodigingen gehad om ook naar andere plekken te windsurfen. Zoals naar Barcelona en Valencia. Maar we gaan nu eerst binnenkort lekker op fietsvakantie met het gezin.”
Als je meer informatie over de Plastic Soup Surfer wil lezen, klik dan hier. Op hun website heb je ook de mogelijkheid om ze te steunen.
Omslagfoto: © EL media
Tags: Plastic Soup Surfer Last modified: 15 juli 2024