Nieuws

Plastic Soup Surfer brengt boek uit over zijn missie – inclusief zeilavontuur

09:53

De lancering van het boek ‘Plastic Soup Surfer’ voelt voor activist, surfer, zeiler en kunstenaar Merijn Tinga als de afronding van een hoofdstuk in zijn leven. Al zes jaar zet hij zich in om vervuiling door plastic afval tegen te gaan en onder de aandacht te brengen. Met succes: de motie voor statiegeld voor kleine plastic flessen werd vorig jaar aangenomen en is vanaf volgende maand van kracht.

De afgelopen jaren besteedde Tinga aan actievoeren om aandacht en publiciteit te genereren voor plastic vervuiling in de binnenwateren en op zee. Hij reisde onder andere op zijn SUP van Maastricht naar Schiermonnikoog en kitesurfte van Scheveningen naar Engeland op een surfboard gemaakt van plastic flessen en ander plastic afval. De recordpoging voor de kortste oversteek per kite mislukte; hij kwam ten val door een oud stuk visnet. De teleurstelling daarover duurde niet lang: “eigenlijk was het de perfecte illustratie voor het afvalprobleem.

Iedereen kan een verschil maken

Tinga: “Met het boek wil ik niet alleen nog meer mensen bewustmaken over de problemen die ontstaan door ons overmatig gebruik van plastics, maar ook dat je een verschil kan maken, als je ergens helemaal voor gaat.” Tinga beschrijft in het boek treffend hoe hij zijn dromen najaagt én daarmee de politiek en wetgeving in Nederland weet te beïnvloeden.

In 2015 zeilde Tinga met zijn gezin via de Shetlands en Noorwegen naar Finland in zijn door Maurice Griffiths ontworpen kimkieler. Tinga: “De boot had ik geërfd van mijn zojuist overleden vader, die er zelf een mooie reis mee had willen maken maar daar helaas niet aan toe kwam. Het voelde ook een beetje als zijn reis.” Aan boord was een schepnet om plastic op te vissen uit zee en onderweg ging het gezin aan land om stranden op te ruimen en educatieve vlogs te maken over plastic. Tijdens die zeilreis begon het het balletje te rollen. Tinga: “Helaas was de leerplichtambtenaar minder blij dat de kinderen een paar maanden school hadden gemist.”

Vertel je verhaal

Tinga: “Iedere zeiler die zo’n reis maakt heeft een verhaal te vertellen. Daar kan je een boodschap aan hangen zoals ik dat heb gedaan. Ik zou iedereen aanraden om dat te proberen als je iets onder de aandacht wilt brengen of veranderen.” Zelf is de Plastic Soup Surfer overigens nog helemaal niet klaar met zijn verhaal. Hij gaat een samenwerking aan met Mars om een nieuwe, biologisch afbreekbare wikkel te maken en maakt al plannen voor een volgende SUP-tocht door Nederland. In september wil Tinga van Den Haag via de Lek naar Arnhem en vanaf daar via de IJssel naar Groningen. Onderweg wil hij onder andere voorlichting geven op scholen.

Plastic Soup Surfer kwam op 2 juni uit. Is je interesse gewekt? Bestel het boek hier.

Tags: , Last modified: 3 juni 2021
Sluiten