Actueel

Plastic Soup Surfer vaart van Maastricht naar Schiermonnikoog

11:09

Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer, is over het water onderweg van Maastricht naar Schiermonnikoog. Dit doet hij om aandacht te vragen voor vervuiling door plastic. Zaterdag 12 september voer hij de dertiende etappe, van Enkhuizen dwars over het IJsselmeer naar Stavoren. Dit deed hij niet alleen want hij werd vergezeld door wereldkampioen RS:X-windsurfen Lilian de Geus. In minder dan een uur staken de twee het IJsselmeer over op hun windfoils. Tijdens een eerdere etappe werd Tinga al bijgestaan door Floortje Dessing.

De Plastic Soup Surfer wil de toenemende plasticvervuiling een halt toeroepen. Vanaf 31 augustus tot en met 15 september windsurft en supt Tinga, verdeeld over 17 etappes, van Maastricht naar Schiermonnikoog. De expeditie heeft de naam ‘Wakkere Wegwerpers’. Hij gaat hiervoor langs scholen, politici, afvalinzamelaars, wetenschappers en plastic-activisten. Op de eigen site van de Plastic Soup Surfer valt het volgende te lezen: “Het lijkt zo logisch dat leerlingen op school bekend raken met gescheiden afval inzamelen en leren over de wegwerpsamenleving en hoe je daar zelf wat aan kunt veranderen. Vreemd genoeg is afval scheiden op scholen niet centraal geregeld in Nederland (slechts 10% van de scholen doet het zelf al wel), en regels die zorgen voor minder slecht recyclebaar verpakkingsmateriaal in de toekomst zijn er ook nog niet. Hergebruik en verminderen van afval zou de norm moeten zijn voor een duurzame toekomst. Op die duurzame toekomst kunnen kinderen als Wakkere Wegwerpers letterlijk invloed uitoefenen.”

Support van Lilian en Floortje

Toen Lilian twee weken geleden door Tinga werd gebeld of ze samen met hem het IJsselmeer wilde oversteken, hoefde ze niet lang na te denken. “Het IJsselmeer oversteken op de plank is altijd bijzonder. Het is een afstand van zo’n 20 kilometer”, vertelde Lilian. “Het belangrijkste is dat ik de Plastic Soup Surfer bijsta om de overkant te halen. Als je de vergelijking met het wielrennen wil maken dan kan je me zien als een luxe-knecht.”

Tinga is erg te spreken over de support. Hij vindt het mooi om te zien dat de helden van de sport als Lilian en eerder ook Dorian van Rijsselberghe zich zorgen maken om de kwaliteit van water en de kwaliteit van leven. De afgelopen tijd heeft Tinga naar eigen zeggen een paar eenzame etappes afgelegd, en zo richting het einde van de tour vindt hij het wel lekker om wat support te krijgen. Donderdag 10 september was Floortje Dessing mee op de sup van Amsterdam naar Edam.

Op dinsdag 15 september vaart Tinga de laatste etappe, van Lauwersoog naar de finish in Schiermonnikoog. Rond 13:00 uur zal de aftrap van de online campagne ‘Wakkere Wegwerpers’ plaatsvinden en op donderdag 17 september loopt het evenement ten einde.

Dit bericht bekijken op Instagram

Gisteren vlogen we met Lilian de Geus het IJsselmeer over en waren we zo in Stavoren. Vanaf hier door naar Friesland en dan is de finish alweer bijna in zicht! #wakkerewegwerpers #plasticsoupsurfer @asitobv @starboardsup @technolyt @goat.organic.apparel @ironrootsathletics @worldofincentro @watersportverbond @happyactivist @Rijkswaterstaat @GreenkeyNederland @BlauweVlag

Een bericht gedeeld door Merijn Tinga (@plasticsoupsurfer) op

Dit bericht bekijken op Instagram

Suppen in goed gezelschap! Vandaag had ik de eer met Floortje Dessing op pad te gaan. Met haar duurzame inslag hadden we meer dan genoegom over te praten, dus uiteindelijk is ze van Amsterdam helemaal meegesupt door het polderlandschap naar Edam. Zonder training 😀👊 #respect Was een topdag! Dank!☀️#floortjeblijfthier #wakkerewegwerpers Good company while supping! Today I was honoured with the company of @floortjedessing She lives a very sustainable life so we had more than enough subjects to talk about. Eventually she accompanied me on her sup board, through the Dutch landscapes, all the way to Edam. Without proper training! 😀👊 #respect Thanks for the fun day! @eindevandewereld @omroepbnnvara

Een bericht gedeeld door Merijn Tinga (@plasticsoupsurfer) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Suppen in goed gezelschap! Vandaag had ik de eer met Floortje Dessing op pad te gaan. Met haar duurzame inslag hadden we meer dan genoeg om over te praten, dus uiteindelijk is ze van Amsterdam helemaal meegesupt door het polderlandschap naar Edam. Zonder training 😀👊 #respect Was een topdag! Dank!☀️#floortjeblijfthier #wakkerewegwerpers Good company while supping! Today I was honoured with the company of @floortjedessing She lives a very sustainable life so we had more than enough subjects to talk about. Eventually she accompanied me on her sup board, through the Dutch landscapes, all the way to Edam. Without proper training! 😀👊 #respect Thanks for the fun day! @eindevandewereld @omroepbnnvara

Een bericht gedeeld door Merijn Tinga (@plasticsoupsurfer) op

Omslagfoto: Plastic Soup Surfer / Merijn Tinga

Tags: , , , , , Last modified: 17 september 2020
Sluiten