Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Kamervragen over beveiliging van sluizen en gemalen

18:09

beveiliging gemalen niet optimaalMinister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft kamervragen van SP-kamerleden Bashir en Gesthuizen beantwoordt. De vragen kwamen naar aanleiding van berichtgeving door het televisieprogramma EénVandaag over de beveiliging van sluizen, gemalen en bruggen (zie Zeilen Nieuws 13 februari). In haar antwoorden geeft ze aan de waarschuwingen van de NCTb altijd serieus te hebben genomen, maar tempert ze ook de overtrokken conclusies van de berichtgevingen over de beveiliging van deze waterwerken.beveiliging gemalen niet optimaalMinister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft kamervragen van SP-kamerleden Bashir en Gesthuizen beantwoordt. De vragen kwamen naar aanleiding van berichtgeving door het televisieprogramma EénVandaag over de beveiliging van sluizen, gemalen en bruggen. In haar antwoorden geeft ze aan de waarschuwingen van de NCTb altijd serieus te hebben genomen, maar tempert ze ook de overtrokken conclusies van de berichtgevingen over de beveiliging van deze waterwerken.

Volgens de minister zijn de sluizen, gemalen en bruggen onder beheer van Rijkswaterstaat juist niet ‘kinderlijk eenvoudig te bedienen’ en gelden de beweringen louter voor objecten buiten haar verantwoordelijkheidsgebied, zoals in het geval van de gemalen bij de gemeente Veere. De werken van Rijkswaterstaat ‘…zijn voor een groot deel niet verbonden met internet, omdat ze lokaal worden bediend of omdat ze via eigen bekabeling zijn aangesloten. Verder zijn er objecten die voor beheer en onderhoud door leveranciers gebruik maken van beveiligde verbindingen. Daarnaast is beveiliging integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. Periodiek wordt
gecontroleerd of de beveiliging voldoende is of dat nog extra maatregelen nodig zijn.’

Van een gat in het SCADA beveiligingssysteem voor Rijkswaterstaat objecten is volgens de minister ook geen sprake. Eerdere adviezen van de NCTb zouden in acht zijn genomen, zoals het omzetten van lokale internet verbindingen naar het centrale Rijkswaterstaatsysteem. Ook op de vraag of naar aanleiding van de berichtgeving sluizen en bruggen weer bemand zouden moeten, antwoordde de minister negatief. ‘Uitgangspunt is dat de bediening van sluizen op afstand veilig dient te geschieden. Structureel wordt bewaakt of de beveiliging voldoende is, of dat nog extra maatregelen nodig zijn. Als daar aanleiding toe is, worden deze maatregelen doorgevoerd. Derhalve zie ik geen reden om de op afstand bediende sluizen weer te bemannen.’ (WP)

Tags: Last modified: 15 maart 2012
Sluiten