Actueel

Een lekker lang Hemelvaartweekend, waar ga jij naartoe?

08:58

Het Hemelvaartweekend staat voor de deur. Een heerlijk lang weekend met mooi zeilweer is de voorspelling. Dus…op naar de boot voor een paar dagen lekker uitwaaien. Heb je nog geen idee waar je naartoe wilt? We helpen je graag op weg met je tochtplanning.

Zeilen interactieve Jachthavenkaart

Ruim 100 jachthavens hebben de kaart ingevuld, waarvan het grotendeel voor passanten geopend is. We horen van veel havens dat ze 25/30% van de ligplaatsen voor passsanten beschikbaar stellen, om voldoende ruimte tussen schepen te kunnen waarborgen. In sommige havens lig je dubbel, de vraag is om dit om en om te doen. Bij bijna alle havens is het sanitair gesloten, en ben je welkom als je zelfvoorzienend aan boord bent. Water, elektriciteit en Wifi is merendeels op de steiger aanwezig. De horeca op de havens is gesloten, of voor afhaal geopend. Terrassen zijn nog niet toegestaan. 5% van de havens geeft aan dat passanten niet op de haven mogen overnachten. Het is dus raadzaam om op voorhand met de haven contact op te nemen. Ook is het reserveren met de Blue Water app bij verschillende havens mogelijk.

We begroeten u met een glimlach, en nemen de RIVM regels in ogenschouw.”

De Buyshaven in Enkhuizen vat het eigenlijk goed samen: “De haven is geopend voor passanten. In deze tijd van corona geldt het volgende: passanten zijn zij die met een schip de haven binnen varen. Overnachten kan alleen indien u eigen sanitair aan boord heeft. De faciliteiten zijn gesloten in deze periode. Alleen aan boord van uw eigen schip blijven en niet bij anderen (vrienden) aan boord stappen. Op de steigers en elders op ons terrein 1,5 meter afstand tot elkaar aanhouden. Gasten of opstappers die over land aankomen zijn momenteel niet welkom op de haven.”

Bediening bruggen & sluizen

Fijn om te weten is ook of bruggen en sluizen die je tijdens je route tegen komt regulier draaien. Bruggen en sluizen draaien soms als gewoonlijk, soms volgens de winterdienstregeling en soms alleen voor beroepsvaart – ze blijven voor recreanten dicht tot 1 juni. Dat is inmiddels een flinke lijst, die op NOS teletekstpagina 721 min of meer overzichtelijk is terug te lezen. Dergelijke informatie staat in principe ook op vaarweginformatie.nl, maar niet alles is daar even goed te vinden. Hieronder geven je een overzicht van openingstijden per provincie:

Zelfvoorzienend

In veel van de havens moet je dus zelfvoorzienend zijn. Maar wat houdt dat precies in? Wat mag er wel en wat niet? Het sanitair op de haven is dicht, dus naar toilet en douchen doe je aan boord. En ook moet er een vuilwatertank aan boord zijn. Vertrekkers zijn helden in het zelfvoorzienend leven. Neem de Amerikaanse Brian en Zweedse Karin. Zijn brengen het zelfvoorzienend leven naar een next level, en kunnen maanden off grid op hun boot wonen, samen met hun dochtertje van zes maanden oud! Dat doen ze nu al ruim 10 jaar. Bewonder en raak geïnspireerd door het leven aan boord van de SV Delos:

Zeilen interactieve jachthavenkaart

We helpen je graag goed voorbereid op pad met de Zeilen interactieve jachthavenkaart.
Op de kaart vind je over de honderd bestemmingen, met relevante informatie over de haven: is ie open voor passanten, hoe zit het met sanitair en horeca? En zijn er nog bijzonderheden. Klik op de kaart, om de haven van jouw bestemming op te zoeken. Bekijk de handige kaart en sla hem op in je favorieten voor de komende zomer.

We vroegen tenslotte onze lezers waar zij dit weekend heen gaan. Wij wensen iedereen een fijn lang zeilweekend toe.

Omslagfoto: Ben Rutte

Tags: , , , , , , , , , , Last modified: 20 mei 2020
Sluiten