Actueel

Goed voorbereid op reis: is jouw haven open?

12:14

De routekaart die de regering 6 mei presenteerde geeft perspectief. De maatregelen worden langzaam en stap voor stap versoepeld. Dit geeft dus ruimte om plannen te maken voor een lang weekend weg of vakantieplannen komende zomer. Op eigen kiel of op een huurboot Nederland (her)ontdekken, een mooi vooruitzicht. Maar waar gaat de reis naartoe? In welke havens ben je als passant welkom, en draait die ene brug wel? We helpen je graag goed voorbereid op pad met de Zeilen interactieve jachthavenkaart.

Het verschilt per regio en per haven wat de actuele situatie is. De Zeilen interactieve jachthavenkaart geeft inzicht in de meest relevante informatie betreffende de situatie van Nederlandse havens. We hebben de haveneigenaren / -beheerders gevraagd of de haven open is voor eigen ligplaatshouders en passanten. Of je er, als passant, kunt overnachten? Of het sanitair te gebruiken is. En tenslotte of er bijzonderheden te melden zijn. Een overzichtelijke kaart met alle haveninformatie die je zoekt. Je kunt aan de hand van deze kaart eenvoudig de contactgegevens vinden van de haven die je wilt aanlopen. We raden je namelijk aan om altijd eerst contact te hebben met desbetreffende haven voordat je je zeilen hijst en die kant op gaat. (ben jij jachthavenbeheerder / -eigenaar, en staan de gegevens van jouw haven nog niet in de kaart, vul dan hier het formulier in.)

Bediening sluizen/bruggen komt weer op gang

Bruggen en sluizen draaien soms als gewoonlijk, soms volgens de winterdienstregeling en soms alleen voor beroepsvaart – ze blijven voor recreanten dicht tot 1 juni. Dat is inmiddels een flinke lijst, die op NOS teletekstpagina 721 min of meer overzichtelijk is terug te lezen. Dergelijke informatie staat in principe ook op vaarweginformatie.nl, maar niet alles is daar even goed te vinden.

Vakantie in eigen land

In het NOS Journaal (item start op 10:35) werd ook gesproken over vakantie in eigen land, en de run op (tweedehands) boten. “Grote kans dat vakantie in het buitenland er deze zomer niet in zit, en daarom zoeken mensen naar alternatieven in eigen land.” Een goede promotie om komende zomer lekker op het water vakantie te vieren.

En ook Geert Dijks (directeur van Hiswa-Recron) benoemt in het programma Jinek heel mooi de dertigmeter-maatschappij. “Op het water rekenen we vaak met drie scheepslengtes, dus afstand bewaren op het water gaat zeker lukken. Nederland bestaat 20 procent uit water, Nederlanders gingen al graag in eigen land op vakantie en we hebben in totaal 1200 jachthavens in Nederland. Genoeg om de Nederlandse watersporter deze zomer in eigen land te vermaken.”

Vul aan

Deze 1200 jachthavens in Nederland staan nog niet allemaal in de Zeilen interactieve jachthavenkaart. Er is een begin gemaakt, wat de basis is om verder uit te werken. Ben jij jachthavenbeheerder / -eigenaar, en staan de gegevens van jouw haven nog niet in de kaart, vul dan hier het formulier in. We updaten de kaart wekelijks.

Tags: , , , , , , , Last modified: 25 augustus 2020
Sluiten