Nieuws

Inschrijvingen 24 Uurs Zeilrace geopend

Een etmaal lang puzzelen, ploeteren en plezier

14:54

Vanaf vandaag kun je je inschrijven voor de 24 Uurs Zeilrace 2023. Vrijdagavond 25 augustus gaat de unieke wedstrijd vanuit dertien verschillende havens aan het Marker- en IJsselmeer voor de 58e keer van start. Meedoen kan zowel in verschillende wedstrijdklassen als in de ongemeten toerklasse. Met honderden deelnemende boten is het evenement ieder jaar weer een van de grootste kajuitzeilevenementen van Noord-Europa.

Puzzelen voor gevorderden

Het doel van deze beroemde wedstrijd is simpel: in een etmaal zoveel mogelijk mijlen zeilen. Hoe je dit doet in de praktijk doet, is echter de grote uitdaging. Je mag alle vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en Noordzee namelijk maar twee keer zeilen. Een goed uitgekiende route is dus essentieel. En ga je het Wad op, om met stroom mee meer mijlen te kunnen varen? Of wil je geen tijd verliezen in de sluizen? Het tactische spel begint al ruim voor de start, want: waar ga je starten? Hoewel het 24 uur zeilen is, kun je dus al weken van tevoren beginnen met puzzelen op de ideale route.

(c) Willem van Liebergen

De wedstrijd vergt naast een slimme tactiek ook een uitgebreide praktische voorbereiding: genoeg (al klaargemaakt) eten mee aan boord, een bemanning die ook ‘s nachts goed op elkaar ingespeeld is, een gedegen veiligheidsuitrusting en ook met wisselende wind ervoor zorgen dat je niet te vroeg, maar ook zeker niet te laat finisht. Eerder schreven we een artikel met tips om zoveel mogelijk mijlen te zeilen in 24 uur. Maar wanneer je voor de eerste keer meedoet, is de wedstrijd uitzeilen al een prestatie om trots op te zijn!

Ruimere sluiscompensatie

Dit jaar krijgen deelnemers een ruimere sluiscompensaties en een nieuwe rating, waardoor het aantrekkelijker wordt om de Waddenzee op te gaan. “De sluiscompensatie voor zowel Den Oever als Kornwerderzand is verruimd,” vertelt Klaas Jan Kroon, voorzitter van het 24 Uurs comité. Die compensatie bedroeg 2 procent van de gezeilde tijd en dat wordt nu 2,6 procent. “In de afgelopen jaren hadden we bij de Afsluitdijk te maken met werkzaamheden en het verzilten van het IJsselmeer, waardoor het schutten trager verliep. Vorig jaar vingen we geluiden op dat deelnemers absoluut niet door de Afsluitdijk gingen, omdat het echt veel te veel tijd kostte. Daarom hebben we naar een oplossing gezocht.”

(c) Willem van Liebergen

Meedoen

Deelname aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de wedstrijdklassen ORC Club volbemand en doublehanded, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ (klassieke) jachten, en voor de niet-gemeten kajuitzeiljachten in de tochtklasse. Het overgrote deel van de deelnemers vaart in de tochtklasse. De organisatie geeft handige tips en tricks voor het voorbereiden van deze unieke wedstrijd. Inschrijven kan vanaf vandaag ook via de website.

Bij de finish – altijd een enorm spektakel met honderden boten die, al dan niet onder bontgekleurde spinnaker, in korte tijd Medemblik binnenlopen – zal Zeilen als mediapartner met fotografen aanwezig zijn om van alle deelnemers foto’s te maken. Tijdens de prijsuitreiking krijgen de winnaars foto’s van hun zeilboot, opgemaakt als Zeilen-cover uitgereikt op het podium. Zien we je deze zomer ook bij de finish?

Afbeeldingen: (c) Willem van Liebergen

Tags: , Last modified: 1 mei 2023
Sluiten