Nederlandse wedstrijden

24 Uurs Zeilrace: Op jacht naar een nieuw mijlenrecord

Zeilen in perfecte omstandigheden, 24 uur lang

09:50

24 Uurs Zeilrace

De weersvoorspellingen waren uitstekend: een constante noordenwind, 3 tot 4 beaufort, droog, en dat praktisch 24 uur lang. En, niet onbelangrijk, een temperatuur die ook ‘s nachts niet onder de 15 graden zou zakken. De perfecte omstandigheden voor het grootste zeilevenement van Nederland: de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. 365 boten, waarvan Zeilen de teams op Narwal en mijlenrecordhouder Blacq Magic volgde op onze sociale media-kanalen, vertrokken voor een vol etmaal zeilen. Waarbij Blacq Magic misschien wel weer op jacht was naar een nieuw mijlenrecord. Zoals gebruikelijk was het aan de deelnemers zelf om de starthaven en de rakken te kiezen. Dus; rakkenkaart klaar, rekenen maar!

Aan boord van Blacq Magic wordt druk gerekend. Foto: Kristel (Blacq Magic)

Op jacht naar een nieuw mijlenrecord

Blacq Magic was net als vorig jaar gebrand op een nieuw mijlenrecord, maar dat plan kon al gauw overboord. Na pakweg 18 uur was het team overgestapt op plan D. Gelukkig was de sfeer aan boord er niet minder om geworden. ‘Het is nog steeds genieten hier’, liet de crew weten.

Ondertussen was Narwal net terug op het zoete water. De avond ervoor had de crew besloten toch de zee op te gaan voor de rakken boven de Waddeneilanden. Vanwege de lage waterstand op het IJssel- en Markermeer werd er beperkt geschut en lagen er lange wachttijden op de loer. Waar voorheen het kiezen voor de zee juist een grotere kans op winst gaf, was het dit jaar juist een risico. De crew van Narwal moest tijdens het schutten naar de Waddenzee een uur wachten, waardoor de winst eigenlijk al niet meer realistisch was. Desalniettemin was het ‘de mooiste tocht van deze editie’, aldus Ubbo van Narwal.

Impressie vanaf Narwal. Foto: Britt van den Burg

De laatste loodjes

In de tweede helft van de middag begon de wind behoorlijk aan te trekken, waardoor er voor veel schepen een bijna letterlijke sprint naar de finish mogelijk was. Uiteindelijk finishten 355 boten, waaronder vele nieuwkomers. Blacq Magic had met 197,73 gezeilde mijlen na de verrekening van de handicapformule net niet genoeg voor de winst in hun categorie en eindigde in de ORC1 als tweede. Onze collega Marinus zeilde mee aan boord van Jazz in de ORC2 en eindigde met dat team op een verdienstelijke derde plaats. Een compleet overzicht van de uitslagen vind je hier.

Aankomst in Medemblik vanaf Narwal. Foto: Britt van den Burg
De derde plek in de ORC2 was voor Jazz. Foto: Maarten Donderwinkel

Uiteraard was de fotograaf van Vaarfoto ook weer aanwezig met zijn RIB om foto’s van alle deelnemers te schieten. Benieuwd naar jouw coverfoto? Kijk dan snel op Vaarfoto.nl.

Volgend jaar zelf meezeilen met de 24 Uurs Zeilrace? Houd de website van de organisatie in de gaten voor de inschrijving van de 2023 editie.

Omslagfoto: Marinus van Sijdenborgh de Jong

Tags: Last modified: 1 september 2022
Sluiten