Actueel, Nederlandse wedstrijden, Nieuws

559 jachten van start in 24 Uurs

10:04

559 boten zijn vrijdagavond gestart in de 51e Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. De deelnemers startten naar eigen keus in één van de veertien mogelijke startplaatsen rondom het IJsselmeer. Slechts achttien van de ingeschreven deelnemers startten niet. Volgens de wedstrijdorganisatie is dat te danken aan goede weersverwachting voor vrijdag en zaterdag. De wedstrijd ging dan ook met mooi weer van start.

Burgemeester van Medemblik Frank Streng deelt speculaas uit.

Burgemeester van Medemblik Frank Streng deelt speculaas uit.

Enkhuizen Noord populair

Enkhuizen Noord (aan de noordzijde van de Houtribdijk) was deze editie de populairste startplaats met 110 gestarte jachten. Medemblik was een goede tweede met 79 jachten. Burgemeester van Medemblik Frank Streng was met de KNRM naar buiten gevaren om alle deelnemers persoonlijk een pak speculaas te overhandigen. Ook in Hoek van ‘t IJ (69), Volendam (58) en Lelystad Noord (54) startten een hoop zeilers. Van oudsher zijn dit populaire startplaatsen, met name als de wind uit westelijke richting komt. Urk was het minst populair van de startplaatsen; daar startten acht boten.

Regatta radio

Nieuw bij de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is de Regatta Radio. De wedstrijd is live te beluisteren op de radio en vanaf zaterdagmiddag 14.00 uur wordt er ook verslag gedaan via YouTube. Het team van Regatta Radio verzorgt vanuit een mobiele studio in het Regatta Center Medemblik meer dan 24 uur live updates. Vanaf het water doen varende reporters verslag.

De 24 Uurs Regatta Radio zendt vanaf vrijdagavond 18.00 uur tot zaterdagavond 20.00 uur uit via de website www.regattaradio.nl. Vanaf zaterdag 14.00 uur worden er ook live interviews verzorgd door Zeilhelden, die zijn te volgen via www.zeilen.nl/24uurs.

Winnaar van het eerste uur Salacia.

Winnaar van het eerste uur Salacia.

Oud-winnaar Salacia

Salacia startte in Medemblik in de VKSJ klasse (klassieke schepen) voor een speciale tocht. Salacia won 51 jaar geleden de eerste officiële 24 Uurs Zeilrace en zeilde vorig jaar bij de jubileumeditie voor het eerst weer mee. Het jacht veroverde een derde plaats in zijn klasse. De eigenaar, H. van Staveren schreef zich opnieuw in, maar overleed een maand geleden. Zijn laatste wens is dat Salacia nog een keer de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace uitvaart, voordat de boot verkocht wordt. Zijn jongste dochter is speciaal uit Ierland overgekomen om aan deze wens te voldoen. De missie is om meer dan honderd mijl af te leggen, iets dat vorig jaar net niet was gelukt. Of dat met deze lichte weersomstandigheden zal lukken, is de vraag.

Uw boot op de cover?

Op het laatste rak van de wedstrijd, tussen WV19 en de finishlijn, is watersportfotograaf Klaas Wiersma aanwezig in de Zeilen-sloep om een prachtige plaat te maken van uw boot onder zeil. Hiervan maken we een speciale uitvoering van de Zeilen-cover, die u gratis kunt downloaden. De covers worden zo snel mogelijk na afloop van de wedstrijd online gezet op www.zeilen.nl/24uurs De foto’s zijn gemakkelijk terug te vinden in kaders, gerangschikt op tijd van passeren van boei WV19. Bekijk uw coverfoto, download en/of deel het direct vanaf de fotopagina.

Zaterdagavond spreken we in Medemblik met een aantal deelnemers over hun wedstrijd. U leest daarover meer in Zeilen 10.

Kijk voor meer informatie op de website van de 24 Uurs.

 

Foto’s Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace

Tags: Last modified: 29 januari 2019
Sluiten