Actueel

Nationaal feest in Nieuw-Zeeland na winst America’s Cup

19:19

26/06/2017 - Bermuda (BDA) - 35th America's Cup Bermuda 2017 - America's Cup Match Presented by Louis Vuitton - Emirates Team New Zealand, Emirates, New Zealand Prize Giving

De ontlading voor Emirates Team New Zealand na het winnen van de America’s Cup op maandag 26 juni, was groot. Jarenlang heeft het team hier hard voor gewerkt, het besef dat ze die prijs nu echt hebben daalt langzaam in. Nu is het aan hen de regels voor de volgende editie te bepalen. Tot nog toe is alleen de locatie nog bekend: Auckland.

“Daar gaan wij eerst een mooi feestje vieren”, vertelt Nederlander Carlo Huisman. Hij is onderdeel van Emirates Team New Zealand en zat als reserve zeiler op de volgboot tijdens de finales. “Bij mij was het besef er eigenlijk direct al nadat de boot over de finishlijn voer. Niet iedereen realiseerde het direct, vooral de mannen die al tien jaar met deze campagne bezig waren zaten nog wat verbaasd voor zich uit te kijken. Ik sprak ze aan en vertelde dat we echt hebben gewonnen barsten ze in huilen uit. Dat is wel mooi om te zien. Dan besef je ook wel dat je als nieuwkomer binnenkomt en echt geluk hebt direct in een winnende campagne te stappen.”

Winnende factoren
Emirates Team New Zealand verraste dit jaar iedereen al met een nieuwe boot met fietsen aan boord in plaats van grinders. Met daarnaast hun licht weer vleugels wisten ze zich in het lichte weer tijdens alle races snel te verplaatsen over het water. De combinatie van deze factoren, samen met de getalenteerde zeilers aan boord, bleek de winnende factor. Stuurman Peter Burling benadrukte continu dat de winst niet alleen bij de zeilers lag, maar evenzoveel bij het wal team die de boot altijd in topconditie wisten te brengen. Dit bleek onder andere na de crash van de Nieuw-Zeelanders in de halve finales. Hier wist het wal team de boot snel weer te repareren voor de volgende wedstrijden begonnen.

Foto: Sander van der Borch

Waanzinnig veel support
Ondertussen is het team een beetje aan het bijkomen van de feestjes vertelt Huisman. “Het is super leuk om met het hele team deze overwinning te vieren. We hebben waanzinnig veel support gekregen van de Nieuw-Zeelanders. Zelf heb ik ook veel berichten gekregen vanuit Nederland. Tijdens de voorrondes kreeg ik al veel steun van mijn vrienden uit de Nederlandse zeilwereld, tijdens de finales merkte ik al dat het groeide, ook qua media aandacht. Na het winnen van de Cup ging het helemaal los, dat is wel mooi. Fijn dat er zoveel steun komt, daar heb ik veel aan gehad.” In Nieuw-Zeeland schijnt voor die laatste finale enorm veel file te zijn geweest. Iedereen wilde op tijd op het werk zijn om te kunnen kijken. Een nationaal feest barste los nadat de Cup was gewonnen, de huldiging op donderdag 6 juli moet dan ook een groot feest worden.

Huldiging in Auckland
De plannen voor de kiwi’s de komende tijd bestaan vooral uit inpakken, huldigen en plannen maken voor de volgende editie. “We zijn de eerste dagen druk bezig geweest met inpakken. Prioriteit ligt eerst op alle belangrijke spullen zoals de boot en de onderdelen, die gaan gelijk met ons richting Nieuw-Zeeland. Met het hele team vieren wij in Auckland de huldiging. Voor mij is het daarna tijd om richting Nederland te vliegen en deze campagne af te sluiten. De laatste spullen zoals de tenten worden dan nog door het wal team uit Bermuda gehaald. Het management gaat zich dan buigen over de plannen voor de volgende editie. Er liggen tot nu toe wel wat ruwe ideeën, maar nog niets ligt vast. Behalve dat de komende editie in Auckland plaatsvindt, dat is het enige dat nog bekend is.”

Foto boven: Ricardo Pinto

Tags: , Last modified: 6 juli 2017
Sluiten