Nieuws

De vele hordes van meedoen aan de America’s Cup

Voor het eerst meedoen aan het oudste sportevenement ter wereld is niet makkelijk

09:47

JAJO team Dutchsail gaat meedoen aan de America’s Cup. Aan de voorwaarden voor deelname is al voldaan maar er zijn nog meer hordes waar ze overheen moeten springen. Het is de eerste keer dat er een aparte race wordt georganiseerd waar vrouwen aan mee doen. De jeugdcompetitie (voor zeilers tot en met 25 jaar oud) is ook groter ingestoken dan voorheen. 

100 keer zoveel

Om aan de Cup mee te doen moet je een vereniging hebben die wedstrijden op zee organiseert. Dat zijn zowel de KNZ&RV als KR&ZV samen geworden die onder de stichting DutchSail opereren. Om die samenwerking mogelijk te maken is voor de 36e America’s Cup, die uiteindelijk niet doorging voor de Womens en Youth, een arbitragezaak gewonnen tegen het team van American magic. Die vanuit de New York Yacht Club niet wilde dat twee verenigingen samen mogen werken om een land te vertegenwoordigen. Dat zorgde ervoor dat het volgens het reglement voor de aankomende 37e Cup toegestaan is dat meerdere verenigingen samenwerken. Dat gebeurt nu in Nederland, Zweden en Duitsland. Een invloedrijke ontwikkeling dus.

De indirect verplichte simulator die nodig is om in te trainen was de eerste financiële horde. Het apparaat is ontwikkeld door het team uit Nieuw-Zeeland en kost tussen 50.000 en 60.000 euro. Inmiddels is het budget dat nodig is om deel te nemen, rond de zeven ton, binnen. Maar er wordt nog hard verder gezocht naar sponsoren of geldschieters. Budgetten van teams die meedoen aan de normale America’s Cup zijn makkelijk honderd keer zo groot.

Verzekering

In poule A doen landen mee die ook aan de normale Cup meedoen, en dus al langer van tevoren een AC40 tot beschikking hebben. In poule B zitten landen die op uitnodiging van de organisatie mee mogen doen, waar Nederland onder valt. Pas kort voor de Cup kunnen de Nederlanders in de AC40 trainen. Dutchsail kijkt daarom of het mogelijk is een AC40 van een ander team te huren. Het grootste obstakel voor het huren is het prijskaartje van de verzekering. Er is nog geen partij gevonden die de 2,5 miljoen euro kostende AC40 wil dekken als er iets mee misgaat. In poule B heeft alleen Zweden een eigen AC40.

De AC40 boten zijn onedesign maar hebben door gebruik toch lichte verschillen in snelheid. Ze worden daarom voor de trainingsperiode allemaal ingeleverd en onder leiding van Daryl Wislang hetzelfde gemaakt. Tijdens het event zelf gebruiken de teams twaalf teams zes boten. Ze verwisselen tussendoor de sponsoruitingen op de boot om ze door te geven aan een ander team.

Lees ook: Zo traint Dutchsail voor de America’s Cup in Barcelona

Foto: Casper Chaudron

Tags: Last modified: 10 april 2024
Sluiten