Actueel, Nieuws

Irma: De nachtmerrie van iedere zeiler

10:17

Update: inmiddels is Irma uitgegroeid tot een orkaan van de zwaarste categorie. Het is de zwaarste orkaan op de Atlantische Oceaan ooit gemeten.

Je moet er niet aan denken als zeiler: te maken krijgen met een orkaan. Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba moeten zich opmaken voor cycloon Irma. Het Amerikaans National Hurricane Center (NHC) in Miami rekent erop dat zij woensdag de bovenwindse eilanden passeert. Naar verwachting zal Irma zorgen voor stormwind, hoge vloedgolven en zware regenval.

Momenteel bevindt Irma zich nog aan de oostkant van de bovenwindse eilanden en neemt steeds verder in kracht toe. In het hele gebied worden maatregelen getroffen om de overlast en schade zoveel mogelijk te beperken. Er worden onder andere bomen gekapt en de riolering wordt leeggepompt.

Volgens de laatste verwachting ligt Sint Maarten precies op haar pad en zal ze dan een categorie 4 orkaan zijn, de op één-na-hoogste categorie. De windsnelheid kan oplopen tot 220 km/uur met uitschieters nog ruim daarboven. Later in de week trekt Irma waarschijnlijk ook over de Bahama’s en Cuba. Ook de Amerikaanse staat Florida wordt mogelijk getroffen.

Onlangs raasde orkaan Harvey over de Amerikaanse staat Texas. Gister maakte de gouverneur van Texas, Greg Abbott, bekend dat de schade die veroorzaakt is door Harvey kan uitkomen op 150 tot 180 miljard dollar.

Het Amerikaanse ABC News zendt actuele posities en windsnelheden van Irma live uit op YouTube:

 

Tags: , Last modified: 20 september 2017
Sluiten