Actueel

Eindelijk te zien op Netflix: Maiden

16:15

Er is een documentaire gemaakt van het verhaal van de dames die geschiedenis schreven op zee, Maiden. De film gaat over de eerste volledig vrouwelijke crew die meedeed aan de maandenlange Whitbread Round the World-zeilrace in 1989. In die tijd hebben schipper Tracy Edwards en de bemanning de zeilwereld geshockeerd. Eerder schreven we al dat op 28 juni 2019 deze docu in première is gegaan in New York. Destijds was ook al bekend dat de film in Nederland te zien zou zijn, maar wanneer was nog de vraag. Nu, bijna een jaar later, is het eindelijk zover! Maiden kun je bekijken op Netflix.

In 2018 was de docu te zien tijdens het internationaal filmfestival van Toronto. Daarna heeft Sony Pictures Classics de filmrechten gekocht en verscheen in 2019 de film op het witte doek voor het grotere publiek.

De ontmoeting tussen de zeilster en schipper Tracy Edwards en regisseur Alex Holmes is bijzonder. Zij leerden elkaar kennen bij de kleuterklas van Holmes’ dochter toen Edwards haar verhaal kwam vertellen. “Toen ze sprak, dacht ik: ‘Dit is een film, dit is absoluut een film. Zozeer zelfs dat ik van overtuigd was dat over dit verhaal al een film gemaakt moest zijn.”

Bekijk hieronder alvast de trailer:

Het verhaal van Maiden

De prestatie van de vrouwelijke bemanning is op bijzondere wijze in beeld gebracht. Ruim dertig jaar geleden stond de toen 24-jarige Tracy Edwards aan het roer. De onervaren schipper was naar Europa gekomen en her en der aan het werk op charterjachten. Edwards had grotere ambities binnen de zeilwereld, maar de mannelijke raceploegen waren niet bepaald enthousiast om haar – of een andere vrouw – aan te nemen. Vandaar dat Edwars besloot om haar eigen Whitbread-team samen te stellen, dat uitsluitend uit vrouwen moest bestaan.

Voordat de race begon, was er een lange strijd om een ​​sponsor te vinden voor een boot die door twaalf vrouwen zou worden bevaren. De film laat de uitdagingen en prestaties van de bemanning tijdens de race zien. Ook wordt in beeld gebracht hoe het leven was voor de vrouwen tijdens de zware wedstrijd. De uitdagingen op zee waren zwaar, maar ook de strijd om steun te krijgen als volledig vrouwelijke bemanning.

De crew van Edwards heeft de zeilwereld verbaasd toen Maiden twee van de zes etappes van de race won. De dames eindigen als tweede binnen hun klasse, de beste finish voor een Britse boot in zeventien jaar tijd. Edwards veroverde de titel Yachtsman of the Year, de eerste vrouw in de geschiedenis die deze prijs in ontvangst mocht nemen. Edwards raakte gemotiveerd door alle tegenstand en hoopte door deze uitdaging een ​​weg te banen voor vrouwen binnen de sport die dezelfde ervaring wilden hebben.

Lees ook: Nautische Netflix-tips

Omslagfoto: Screenshot Netflix, Maiden

Tags: , , , , Last modified: 26 mei 2020
Sluiten