Nieuws

Maiden: het verhaal van de vrouwen die geschiedenis schreven op zee

14:09

Op vrijdag 28 juni is de documentaire Maiden in première gegaan in New York. Deze film vertelt het ongelooflijke verhaal van de eerste volledig vrouwelijke crew die meedeed aan de maandenlange Whitbread Round the World-zeilrace in 1989. Dertig jaar later wordt deze prestatie op bijzondere wijze in beeld gebracht. Destijds hebben schipper Tracy Edwards en de bemanning de zeilwereld geshockeerd.

Zeilster Tracy Edwards en regisseur Alex Holmes kwamen langs in de studio van CBS Local om de film te bespreken. De ontmoeting tussen deze twee is bijzonder. Zij leerden elkaar kennen bij de kleuterklas van Holmes’ dochter toen Edwards haar verhaal kwam vertellen. “Toen ze sprak, dacht ik: ‘Dit is een film, dit is absoluut een film’,” zei Holmes in een interview met DJ Sixsmith van CBS Local. “Zozeer zelfs dat ik van overtuigd was dat over dit verhaal al een film gemaakt moest zijn.” Dat was dus niet zo. “Aanvankelijk dacht ik erover om er een een dramatische film van te maken. Totdat Tracy zei: ‘je weet toch dat we de hele tijd camera’s aan boord hadden?’ Dat was gewoon muziek voor mijn oren.” Op dat moment was het idee van de documentaire geboren.

Schipper Tracy Edwards

Aan het roer stond de toen 24-jarige Tracy Edwards. De ambitieuze, onervaren schipper die, na een moeilijke puberteit, naar Europa was gekomen en her en der aan het werk was op charterjachten. Edwards had grotere ambities binnen de zeilwereld, maar de mannelijke raceploegen waren niet bepaald enthousiast om haar – of een andere vrouw – aan te nemen. Vandaar dat Edwars besloot om haar eigen Whitbread-team samen te stellen, dat uitsluitend uit vrouwen moest bestaan.

Een recente foto van Tracy Edwards. (c) TMF95/CC BY-SA 4.0

Voordat de race begon, was er een lange strijd om een ​​sponsor te vinden voor een boot die door twaalf vrouwen zou worden bevaren. De film laat de uitdagingen en prestaties van de bemanning tijdens de race zien. Ook wordt in beeld gebracht hoe het leven was voor de vrouwen tijdens de zware wedstrijd. De uitdagingen op zee waren zwaar, maar ook de strijd om steun te krijgen als volledig vrouwelijke bemanning.

Drijfveer

De crew van Edwards heeft de zeilwereld verbaasd toen Maiden twee van de zes etappes van de race won. De dames eindigen als tweede binnen hun klasse, de beste finish voor een Britse boot in zeventien jaar tijd. Edwards veroverde de titel Yachtsman of the Year, de eerste vrouw in de geschiedenis die deze prijs in ontvangst mocht nemen. Edwards raakte gemotiveerd door alle tegenstand en hoopte door deze uitdaging een ​​weg te banen voor vrouwen binnen de sport die dezelfde ervaring wilden hebben.

Trailer

Vorig jaar was de docu te zien tijdens het internationaal filmfestival van Toronto. Daarna heeft Sony Pictures Classics de filmrechten gekocht en is onlangs de film in première gegaan voor het grote publiek.

Vooralsnog moeten we het alleen doen met de trailer die er van de documentaire is. Zodra de film in Nederland op het witte doek verschijnt (coming soon) of elders te zien is, laten we jullie dat weten!

Bekijk hier de trailer:

Lees ook: Top 10 beste zeilfilms
En: Rolex Sydney Hobart Yacht Race: eerste volledig professionele vrouwenteam
En: 5 vrouwen aan de startlijn van de Vendée Globe 2020

Omslagfoto: Screenshot trailer

 

 

 

Tags: , , , Last modified: 30 juni 2019
Sluiten