Actueel

Ken jij deze dames die met een missie rond de wereld zeilen?

20:48

De crew van The Maiden Factor heeft op maandag 9 december de negende etappe van hun prestigieuze reis rond de wereld voltooid. In november 2018 vertrokken de dames vanuit het Verenigd Koninkrijk om uiteindelijk binnen ruim twee jaar hun World Tour, die uit 28 etappes bestaat, te zeilen. De missie van The Maiden Factor Foundation is om onderwijs mogelijk te maken voor de 130 miljoenen meisjes die dat momenteel niet krijgen.

De bemanning vaart aan boord van de MaidenIn 1989 zeilde op datzelfde schip de eerste volledig vrouwelijke crew, onder leiding van schipper Tracy Edwards, de maandenlange Whitbread Round the World-zeilrace. Destijds heeft het team de zeilwereld verbaasd toen Maiden twee van de zes etappes van de race won. De dames eindigen als tweede binnen hun klasse, de beste finish voor een Britse boot in zeventien jaar tijd.

Op 26-jarige leeftijd was ik kapitein van het jacht ‘Maiden’, met de eerste volledig vrouwelijke bemanning die ooit de wereld rond zeilde. Ons werd verteld dat we het niet konden, maar we hebben laten zien hoe zeilen een gelijk speelveld is. Nu maak ik er mijn missie van om te pleiten voor het onderwijs van meisjes over de hele wereld ” – Tracy Edwards, MBE Oprichter van The Maiden Factor Foundation

Links in beeld is Tracy te zien. (c) THE MAIDEN FACTOR/KAIA BINT SAVAGE

The Maiden Factor

Momenteel zeilt datzelfde schip wederom rond de wereld met uitsluitend vrouwelijke bemanningsleden aan boord. In 2017 onderging Maiden een enorme refit die maar liefst 17 maanden duurde. In die tijd is het project The Maiden Factor geboren. Inmiddels hebben zij negen van de 28 etappes voltooid. Op 9 december zijn zij aangekomen in Antigua. Dit is de plek waar de dames de feestdagen doorbrengen. Op 8 januari 2020 zullen zij de trossen weer losgooien om koers richting Fort Lauderdale te zetten.

De World Tour neemt ruim twee jaar in beslag. Alle uithoeken van de wereld, verdeeld over 17 landen, zullen worden aangedaan. Jonge zeilsters en ervaren vrouwelijke schippers, onder wie Nikki Henderson en Dee Caffari, bevinden zich (afwisselend) aan boord van 58-voeter. (Klik hier om de crewlist te bekijken.) Auckland, Honolulu, San Francisco en Los Angeles zijn voorbeelden van plaatsen waar ze zijn geweest. Savannah, New York, London, Kerala, Hong Kong staan nog op het programma voor de tocht op 1 mei 2021 in Canada eindigt.

Klik op de afbeelding om de route te bekijken.

De missie

The Maiden Factor Foundation is opgericht om geld in te zamelen en donaties te ontvangen voor meisjesonderwijs. Maiden is een goed voorbeeld van wat meisjes kunnen bereiken als iemand in hen gelooft. Er zijn veel redenen waarom 130 miljoen meisjes over de hele wereld de toegang tot onderwijs wordt ontzegd: gebrek aan hygiënische voorzieningen op school, vroegtijdig huwelijk, kinderarbeid, gevaarlijke reizen en nog veel meer. The Maiden Factor Foundation zet zich hiervoor in: “Toegang tot een opleiding is een mensenrecht.” De foundation schrijft dat als alle meisjes twaalf jaar onderwijs zouden hebben gehad de percentages van het aantal jeugdhuwelijken en het aantal sterfgevallen van kinderen onder de vijf jaar sterk dalen. Daarnaast wordt onder andere de wereldarmoede kleiner en neemt de gendergelijkheid toe. Meer informatie over The Maiden Factor Foundation vind je op hun website.

Geregeld plaatst de bemanning updates op Facebook:

 

Omslagfoto: THE MAIDEN FACTOR/AMALIA INFANTE

Tags: , , , Last modified: 11 december 2019
Sluiten