Zeemanschap

Rif? Steek veilig een bout

Een comfortabele zeiltocht of escalatie van de situatie aan boord

11:11

Joshua van Eijndhoven zeilt met zijn vriendin Katia de wereld rond op de Rival 34 Hope. Diverse zaken die zij aan boord gebruiken, komen ongetwijfeld ook bij jou aan boord van pas.

Een op tijd gestoken rif maakt het verschil tussen een comfortabele zeiltocht en een escalatie van de situatie aan boord. Bij zeilvoeren geldt vaak: less is more. Over rif en steekbout.

Je bent lekker onder zeil, maar de wind trekt aan, het gedrag van je zeiljacht verandert en dan schiet de gedachte door je hoofd: misschien moet ik straks een rif steken. Als je deze gedachte hebt, reef dan direct en wacht niet af. Ik weet uit ervaring hoe verleidelijk het is om nog even lekker te blijven zonnen, maar dat wreekt zich later vaak. Als de wind inderdaad verder aantrekt moet je de worsteling aan met de boot en de te grote hoeveelheid zeil. In het omgekeerde geval, als de wind afneemt en je overweegt het rif uit het zeil te halen, is het vaak wél verstandig om nog een half uurtje te wachten.

Druk uit het zeil

De eerste stap bij het steken van een rif is ervoor zorgen dat er niet te veel druk in het zeil staat. Dit is hoe wij dit aan boord van Hope doen op de verschillende koersen:
1. Hoog aan de wind: we vallen af tot 75 graden schijnbare wind en vieren de grootschoot tot de druk uit het zeil is.
2. Halve wind: we loeven wat op tot 75 graden schijnbare wind en vieren de grootschoot tot de druk uit het zeil is.
3. Ruime wind: als de bulletalie nog niet bijstaat zetten we die door en vallen af tot 170 graden schijnbare wind. Bijna altijd valt de druk dan voldoende weg om te reven.
4. Plat voor de wind: we veranderen niets (dit kan niet bij alle boten).

Rif steken met steekbout

Nadat de druk uit het zeil is kun je het grootzeil vieren. Vervolgens zet je de nieuwe schoothoek vast op de giek, met een lijn door de reefkous (ook wel of zeiloog genoemd).
Daarna kun je de smeerrepen doorhalen om de kous naar de giek te brengen. Vaak blijft  deze iets boven die giek hangen. Tot slot hijs je het grootzeil weer. Om het zeil helemaal vlak te trekken en te zekeren tegen breuk van de smeerreep, kun je een steekbout steken.
Wij gebruiken daarvoor een lijn van twee meter met een lus aan het uiteinde. Haal de lijn drie keer door de kous en om de giek. Door er een theedoek tussen te steken voorkom je striemen in het zeil. Steek vervolgens het uiteinde door de lus en trek het zeil vlak.

Visitekaartje

Een slordig rif is het visitekaartje van een luie schipper. Je rif is pas af als je de knuttels hebt gestoken. Als je met een losse broek zeilt kun je een worst rollen van het zeil en dit vastknopen met de knuttels. Dit heeft als voordeel dat de knuttels niet om de giek hoeven zitten en het zeil niet kan uitscheuren als de smeerreep toch breekt en je geen steekbout hebt gezet.

Zie ook: Grootzeil vast? Klim in de mast!
En: Kleur de boot rood
En: Houd de genua vol
En: Liggen aan de snubber
En: Basis op orde

Tekst: Joshua van Eijndhoven

Tags: Last modified: 29 augustus 2023
Sluiten